NEW YORK (Nettavisen): Omikron-varianten har truffet USA knallhard, og nå er det også satt ny rekord for antall personer som er innlagt på sykehus.

155.900 personer innlagt på sykehus

Ifølge CNN viser de siste tallene at hele 155.900 personer nå ligger innlagt på sykehus rundt om i landet som følge av koronaviruset.

Les også: Slik spres feilinformasjonen om koronaviruset: Testet positivt for covid med vann - ble delt 140.000 ganger

Det fører til at flere sykehus har måttet utsette planlagte operasjoner.

I tillegg er Nasjonalgarden satt inn i flere steder landet, for å fylle på med personell på sykehus, som opplever mangel på arbeidskraft, både som en følge av sykdom blant de ansatte, men også på grunn av den økte tilstrømningen av pasienter.

Les også: Trump-sjokk for president Biden

- Våre helsearbeidere er helt hinsides utmattet. Vi har rett og slett ikke nok folk til å ta hånd om alle de syke, sier Lisa Greenwood, en av lederne på Madison College, som nå skal lære opp soldater i Nasjonalgarden som skal settes inn på sykehus og sykehjem i Wisconsin.

Les også: Desperat mamma ble avslørt på teststasjon: Sjokket kom da man åpnet bagasjerommet

19 stater har mindre enn 15 prosent kapasitet igjen

Ifølge CNN var det på torsdag 19 stater i USA som har mindre enn 15 prosent kapasitet igjen på intensivavdelingen på sykehusene: Alabama, Arizona, Delaware, Georgia, Indiana, Kentucky, Massachusetts, Mississippi, Missouri, Nevada, New Hampshire, New Mexico, North Carolina, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Texas og Vermont.

Les også: Kvinne er blitt fanget i en blind date i en uke på grunn av lockdown

Daglig smittes i gjennomsnitt 771.580 amerikanere nå av koronaviruset, noe som er en tredobling av den siste toppen man opplevde forrige vinter.

Også dødstallene stiger nå, og gjennomsnittet de siste ukene ligger nå på 1.817 daglige dødsfall.

Det er likevel et stykke unna toppen fra 13. januar 2021, da man i gjennomsnitt hadde 3.402 daglig dødsfall.

Omikron gir langt lavere risiko for innleggelse

Bølgen som nå skylles over USA, drives frem av omikron-varianten, og ifølge New York Post kom rundt 90 prosent av alle smittetilfellene i julen fra dette viruset.

Les også: Nesten samtlige OUS-prøver viser omikron – nå slutter de å sekvensere for omikron

Tall publisert av VG på fredag viser også at 97 prosent av de analyserte koronaprøvene ved Oslo universitetssykehus (OUS) har gitt utslag på omikron-varianten.

Foreløpige resultater fra en ny amerikansk studie av omikron som ble offentliggjort denne uken, viser en betydelig lavere risiko for sykehusinnleggelse og død sammenlignet med deltavarianten.

Studien omfatter 70.000 covid-pasienter.

Les også: Fem grunner til ikke å bli omikron-smittet med vilje

De som var smittet med omikron-varianten hadde halvparten så stor sannsynlighet for å bli innlagt på sykehus og omtrent 75 prosent mindre sannsynlighet for å trenge intensivbehandling. Sannsynligheten for å dø av viruset var 90 prosent mindre, sammenlignet med delta-varianten, ifølge studien.

Sykehusopphold varte i gjennomsnitt 1,5 dager for omikron, sammenlignet med fem dager for delta.

Dataene er hentet inn i perioden fra 1. desember 2021 til 2. januar 2022, og de kommer fra sykehusnettverket Kaiser Permanente Southern California. De har undersøkt økende immunitetsnivåer i befolkningen. Studien har ennå ikke blitt fagfellevurdert.

Les også: Desperat mamma ble avslørt på teststasjon: Sjokket kom da man åpnet bagasjerommet