Her er det størst flomfare

Foto: Per Inge Aagaard (TV 2 Nyhetene)

Rekordstore snømengder kan gi skadeflom flere steder på Sør- og Østlandet. Sjekk hvor faren er størst.

05.04.06 19:33

De store snømengdene betyr økt sjanse for at det blir en større vårflom enn normalt.

- På grunn av snømengdene er det større fare for en skadeflom enn vanlig. Vårflom blir det uansett, men spørsmålet er hvor stor den blir, sier hydrolog Erik Holmqvist ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til TV 2 Nettavisen.

Utsatte vassdrag
I hovedsak er det på Sør- og Østlandet at det nå er større snømengder enn normalt. Enkelte steder har det aldri vært målt mer snø, mens andre steder har vært en av de mest snørike vintrene siden 1970-tallet.

- Lokalt er det store snømengder i sør, spesielt i områdene rundt Oslofjorden og ved kystnære områder på Sørlandet. På sikt er det de små vassdragene i disse områdene som er mest utsatt for flom, sier Holmqvist.

Mossevassdraget, Haldenvassdraget og vassdragene på vestsiden av Oslofjorden nevnes som eksempler på utsatte vassdrag.

(Flere steder i Europa er det nå storflom. Se bildekarusell nederst i saken)

Været avgjør
Hvorvidt det blir skadeflom eller ikke kommer an på hvordan været blir de neste ukene.

- Hvis vi får en situasjon med jevn avsmelting over lengre tid, og det ikke blir bråvarmt, så vil det nok gå ganske bra. Men blir det veldig varmt, og det kanskje kommer mye regn i tilegg, vil det være veldig uheldig, sier Holmqvist.

Foreløpig er det ikke noen umiddelbar fare for storflom, selv om mildvær og regn har begynt å tine snøen.

- Prognosen vi har for denne uka viser at det blir for kjølig til at det blir noen smelting som betyr noe. Dette gjelder for så vidt hele landet. Så fortsatt har vi en nokså stabil situasjon, hvor det regner litt og snør i fjellet, sier hydrologen.

Han konstaterer at vinteren ennå ikke er over.

Mindre i fjellet
Men selv om det er mye snø langt sør i landet, betyr ikke det at det er like snørikt i fjellet i Sør-Norge.

- I fjellet i Sør-Norge er det mindre snø en normalt veldig mange steder. Lenger øst på Østlandet er det ganske normalt, mens det også i Nord-Norge er uvanlig lite snø, sier Holmqvist.

Hydrologen presiserer at det har vært år hvor det har vært mye snø og det har gått veldig greit med tanke på flom.

- Og så har vi hatt år med lite snø og så har det blitt varmt i forbindelse med snøsmelting, og vi har fått vårflom. Så det er ingen fasit her, sier Holmqvist.

NVE overvåker nå situasjonen ved simulering, det vil si at de beregner risikoen for flom de nærmeste dagene i en rekke vassdrag fra Finnmark i nord til Agder i sør. Blant annet følger de nøye med på snøsituasjonen i sør.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag