RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er drapsekteparet

Foto: Birthe Steen Hansen (iBergen.no)
Sist oppdatert:
Drapsdømte Kyösti Ensio Ulmanen (59) har kreft, og vil hjem til en operasjon.

(iBergen.no) Mandag ble rømlingene Kyösti Ensio Ulmanen (59) og hans kone Tarja Stenius (43) framstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett. De fikk 2 uker, noe de ikke motsatte seg.

- Vi vil bare hjem så rask som råd er, uttalte begge to.

Bryllupsreise som gikk dårlig
Etter fengslingsmøtet holdt de nygifte en provisorisk pressekonferanse for de frammøtte journalistene.

- Vi var på bryllupsreise, men det gikk dårlig. Målet var å reise til Europa via båt fra Bergen, men vi vet ikke helt hvor vi skulle. Vi skulle ihvertfall ikke til Finland, fortalte Ulmanen.

Den kreftsyke 59-åringen gned seg lenge i øynene før hans nye kone hjalp ham kjærlig på med brillene. Begge hadde de helt ferske gifteringene på seg.

Misfornøyde
I retten ga de uttrykk for å være svært misfornøyde med å sitte i glattcellen på Bergen sentrum politistasjon.

- Det er stor forskjell på å sitte i arrest og å sitte i fengsel, forklarte Ulmanen. Både han og kona vil reise raskest mulig tilbake til fengselet i Finland. Der venter en kreftoperasjon for Ulmanen tredje september.

Ikke avhørt
Mens paret har vært på rømmen har de besøkt både Sverige og Norge.

- I Sverige var vi litt ville, men hele tiden mens vi har vært i Norge har vi vært snille og prektige. Vi visste at vi var etterlyst i Finland, men det var først på lørdag at vi oppdaget at de etterlyste oss i Norge også. Da så vi bilder av oss selv på forsiden av en avis inne på en kafé, forklarte rømlingene.

Med bare 2000 norske kroner og tom bensintank visste paret at heisaturen snart ville være over. Søndag ettermiddag ble de pågrepet i Ytre Arna etter at en årvåken drosjesjåfør tipset politiet.

- Utleveres raskt
Mandag ba finske myndigheter om at det drapsdømte paret måtte utleveres til hjemlandet.

- Vi har fått en henvendelse fra finske myndigheter der de begjærer en utlevering av ekteparet. I påvente av at papirarbeidet blir ferdig ønsker de å holde dem i varetekt i Bergen, sier politijuristen.

Ifølge politijuristen kan utleveringen skje raskt.

- De vil bli utlevert relativt fort. Jeg antar at dette er en ren formalitet som vil gå uten problemer, sier Grahl-Madsen.

Rømte etter bryllup
Ulmanen og Stenius hadde vært på rømmen fra Övertorneå fengsel i Finland siden de fikk permisjon til å gifte seg 15. august.

Ulmanen er dømt for et drap i Sverige i 1991, mens Stenius er dømt for medvirkning til dobbeltdrap i Finland i 1996. Begge soner livstidsdommer for ugjerningene.

Det nygifte paret ble ansett for å være farlige og var etterlyst over hele Norden. I løpet av ni dager ble de sett både i Sverige og Norge, men flukten endte i Ytre Arna utenfor Bergen.

Bilen de kjørte var Ulmanens bil, men det er usikkert hvordan denne vil kunne sendes tilbake til Finland.

- Jeg kjenner ingen i Norge, svarte Ulmanen da politijurist Jan Grahl-Madsen spurte om noen kunne kjøre den hjem for ham.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere