RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er dyra som gjør oss syke

Foto: AFP PHOTO/WOJTEK RADWANSKI
Sist oppdatert:
Nye og hissige mage- og tarmbakterier er noe av prisen vi betaler for moderne matproduksjon, ifølge en ny bok.

Industrielt husdyrhold gjør oss syke gjennom spredning av sykehusbakterier, svineinfluensa og aggressive mage- og tarmbakterier, skriver de to svenske journalistene Mats-Eric Nilsson og Henrik Ennart i en ny bok, «Döden i grytan».

De to viser blant annet til supercolibakterien 0157:H7, den antibiotikaresistente tarmbakterien ESBL og antibiotikaresistente gule stafylokokker.

Kuer er vertsdyr
Ifølge boka har tre av fire farlige tarmbakterier sitt opphav hos dyr, mens kyr er vertsdyr for sykehusbakterier.

Smitterisikoen til tross – kontrollen med dyreholdet og maten fra europeiske «dyrefabrikker» er mangelfull, hevder forfatterne ifølge Svenska Dagbladet.

Mener bransjen er kynisk
Det som har forundret de to forfatterne mest i arbeidet med boken er kynismen i bransjen.

- Det er vanskelig å akseptere at store internasjonale aktører med vidåpne øyne velger en vei som fører til katastrofale problemer for miljø og helse. Gjennom å fokusere på hvordan maten produseres og tilberedes i stedet for på dyreholdet og slakteriene tar man fokus bort fra den virkelige smitterisikoen, sier Henrik Ennart og Mats-Eric Nilsson ifølge SvD.

Sveriges største slakteri er polsk
I landene rundt Østersjøen finnes det miljøødeleggende fabrikkgårder med titusener med dyr, skriver forfatterne av boka. Gården er etablert med EU-støtte og forsyner matindustrien med billig kjøtt fra høns, kyr og svin. Et av eksemplene som trekkes fram i boken er danskeide Poldanor i Polen.

Polen er nå Sveriges største slakteri. Importen derfra har økt voldsomt og er tredoblet siden 2002. Samtidig er det vanskelig for forbrukerne å spore kjøttets opphavsland. Ifølge «Döden i grytan» er Poldanor nå et av Europas største svineprodusenter som avler opp vel 450.000 dyr årlig, særlig i nordvestre Polen. Ved slakteriet i Przechlewo avlives det hvert år en halv million griser. Svinekjøttet leveres i alle de skandinaviske landene, ifølge SvD.se.

Poldanor har tidligere vært i danske svinebønders søkelys for metoder som er forbudt i Danmark, blant annet bruk av antibiotika beregnet på mennesker, skriver avisa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere