Her er en historisk Viking-bombe

Kensington steinen. Et 3D bilde av Kensingtonsteinen som tydelig viser runeskriften

Kensington steinen. Et 3D bilde av Kensingtonsteinen som tydelig viser runeskriften

Er steinen ekte, beviser det at nordboerne ikke bare fant, men også utforsket Amerika, lenge før Columbus.

01.02.10 11:58

Siden Kensington-steinen ble funnet har dens ekthet vært hett tema.

Kensington-steinen ble funnet i Minnesota i 1898, og forteller en dramatisk historie om «åtte gøter og 22 nordmenn fra Vinland» som hadde reist vestover. I følge steinen skjedde denne reisen i 1362 altså 130 år før Christopher Columbus gikk i land på Bahamas.

Steinen ble funnet av svenskamerikaneren Olof Öhman mens han ryddet ny mark på stedet Solem i Douglas County i Minnesota. Men helt siden bonden Öhman gravde opp steinen, har runeforskere og lingvister avvist steinen som falsk.

Avvist som falsk
Først og fremst fordi runeskriften var ukjent.

Oppdagelsen skjedde akkurat i den tiden da reisene til vikingen Leif Erikson ble kjent. Skandinavisk nasjonalromantikk blomstret i USA. Fem år tidligere hadde en kopi av Gokstad-skipet seilt fra Sandefjord for å delta i verdensutstillingen i Chicago i 1893. Steinen ble stemplet som en grov fleip i kjølvannet av denne vikingbølgen.

Mange i USA setter mange steinen i samme bås som Den Hellige Gral og Mona Lisas smil. Men i skandinavisk-dominerte Minnesota er de hellig overbevist om steinen er ekte. I byen Alexandria er det laget et museum for runesteinen, og på gaten utenfor er det ikke en gresk erobrer, men vikingen «Big Ole» som vokter gaten.

Brukte uoppdaget runeskrift
- Alle geologer som har undersøkt steinen mener derimot at den er ekte, sier forfatter Tom Thowsen. Blant annet kan man se at mineralene pyritt og mica har forvitret i overflaten. Det ville ikke skjedd hvis steinen bare var 100 år gammel.

Thowsen har brukt flere år på steinen, og gitt ut boken «Steinens gåte». Han mener at selv om steinen har blitt avvist for selve språket, så er det nettopp språket som kan være med å bevise at den er ekte. Blant annet er det brukt en palatal «R» på runen. En bokstav som runeforskerne i 1898 avviste som falsk.

- Men palatal «R» ble ikke kjent før i 1935 da svenske forskere oppdaget den. Denne bokstaven forekommer fire steder på Kensington-steinen, sier Thowsen. Han mener dette beviser dens ekthet fordi en eventuell forfalskning ikke ville brukt runeskrift som ennå ikke var oppdaget.

Steinens historie
Runesteinen var ikke ferdig, og lå begravet da Öhman fant den. Et tre hadde slynget sine røtter rundt steinen, i følge Öhman. Noe av problemet er at ingen egentlig har sett dette, og dermed ikke kan verifisere at familien Öhman snakket sant.

Uansett. På steinen står det:

«Åtte gøter og tjueto nordmenn på denne oppdagelsesferd fra vinland mot vest. Vi hadde leir ved to skjær en dagsreise nord for denne stein. Vi var og fisket en dag. Etter vi kom hjem, fant ti menn røde av blod og døde. Ave Maria, frelse fra onde. Har ti menn ved havet for å se etter våre skip fjorten dagers reise fra denne øy. År 1362.»

Fra Tysnes?
Altså kan disse svenskene og nordmennene gått i land på vestbredden av Lake Superior og vandret innover i Minnesota. ha vandret vestover etter å ha gått i Stedet der steinen ble funnet ligger cirka 14 dagers reise fra Lake Superior.

Thowsen tror at steinen ble hugget på svært kort tid, og at den ikke ble ferdig. Også han peker på en nordmann fra Onarheim i Hordaland som ekspedisjonsleder.

På Knutsson fra Onarheim er en person som ofte blir satt i sammenheng med Kensington-steinen.

Historiske dokumenter beviser at han på 1350-tallet reiste som kong Magnus' sendebud for å se til den norrøne kolonien på Grønland. Leif Eriksson som rundt år tusen landet i Vinland (trolig Newfoundland i Canada) reiste også fra Grønland. Teorien er at Knuttson av en eller annen grunn også reiste videre fra Grønland, og videre vest fra Vinland.

Han kom aldri tilbake. Tre, fire ekspedisjonsmedlemmer kom tilbake i 1364, forteller bibliotekar Knut Rage som også har forsket på steinen, i følge Tysnes sogelag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag