RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Fellesforbundets krav til Jens

Fellesforbundets Arve Bakke slår overfor ANB fast at debatten i alle fall ser ut til å ha kommet inn i riktig spor.
Fellesforbundets Arve Bakke slår overfor ANB fast at debatten i alle fall ser ut til å ha kommet inn i riktig spor. Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Fellesforbundet advarer mot A-, B- og C-lag i arbeidslivet - og ber regjeringen om drahjelp i kampen mot økende vikarbruk.

Oslo (ANB): Fellesforbundets leder Arve Bakke krever drahjelp fra regjeringen i kampen mot vikarbyråbruken og midlertidige ansettelser.

– Innslaget av vikar- og bemanningsbyråer er økende på bekostning av fast ansettelse i bedriftene. Vårt utgangspunkt er at alle skal være fast ansatte, og at vikarer skal brukes kun ved behov, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Dette er i utgangspunktet sterkt regulert ved lov, men vi ser at vikarbyråene brukes til langt mer enn å dekke varierende behov for vikarer, slår Bakke fast.

Det er tre uker igjen til landsmøtet i Fellesforbundet, men kravlisten til Jens Stoltenberg og regjeringen er klar. Det mektige LO-forbundet varsler skjerpet forsvar for det organiserte arbeidslivet og økt kamp mot utbredelsen av vikarbyråene.

A-, B- og C-lag
– Oppgaver i bedriftene blir også satt ut til bemanningsbyråer, som dermed har fått en rolle langt ut over å tilby vikarer. Denne utviklingen har kommet for langt i Norge, men mange plasser i Europa har det nærmest blitt hovedregelen å bruke innleide vikarer. Da får vi både et A-, B- og C-lag i arbeidslivet, mener Bakke.

Hans svar på utfordringene blir å organisere flere, videreutvikle tariffavtalene, forsterke allmenngjøringsinstituttet for tariffavtaler (blant annet med å fjerne dokumentasjonskravet) og gjenskape hovedregelen om faste ansettelser i bedriftene. Når det gjelder å øke organisasjonsgraden slår Bakke kort og godt fast at regjeringen må bidra med økt fradrag for fagforeningskontingenten. Statsminister Jens Stoltenberg er for øvrig på den topptunge listen av innledere på landsmøtet.

– Vi har en rekke klare krav til norske myndigheter om å styrke det organiserte arbeidslivet og faste ansettelser, begrense bruk av vikarer og sikre seriøsitet hos bemanningsforetakene, sier Bakke.

Direktivstrid
Det er også sterk skepsis hos mange i Fellesforbundet til EUs nye vikarbyrådirektiv. Arve Bakke har tidligere slått fast overfor ANB at landsmøtet i oktober må få svar fra regjeringen på hvor langt arbeidet med direktivet har kommet. Ellers kan det ligge an til et nei, eller veto om man vil, fra Fellesforbundet, og dermed en ny og heftig direktivstrid, ikke lenge etter kampen rundt postdirektivet.

– Vil formålet med vikarbyrådirektivet være til hinder for de restriktive bestemmelsene vi har rundt faste ansettelser i arbeidsmiljøloven, spør Bakke seg. Det samme spørsmålet har han altså stilt regjeringen, for fagbevegelsen vil ikke ha noe direktiv som undergraver norske bestemmelser.

EUs vikarbyrådirektiv er i utgangspunktet ment å sikre vikarene de samme rettighetene som de ansatte i bedriftene de blir leid ut til. Men svakheten ved direktivet kommer til syne der det er nasjonale lover eller tariffavtaler som regulerer bruken av vikarbyråer, mener Bakke. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere