RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er feriefarene

Foto: STR (EPA)
Hund og katt kan lett bli syke på ferie

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Mange smittsomme sykdommer er langt vanligere i andre europeiske land enn i Norge. Derfor må du følge visse regler når du tar hunden eller katten med på utenlandsferie.

- Sverige er det eneste landet hund og katt kan reise til uten spesielle tiltak, sier veterinær Arve Lund ved Veterinærinstituttet, til Dittdyr.

Regn derfor med opptil seks måneders planlegging før hunden eller katten er reiseklar.

Les også: Slik lærer du hunden triks

Sykdommer
Hund og katt på reise i Europa risikerer å møte parasitter, encellede organismer, bakterier og virus som kan påføre dem alvorlige sykdommer og lidelser. Flere av sykdommene smitter ikke direkte mellom dyr.

En vanlig sykdom er «Revens lille bendelorm» som finnes i flere land i Sentral-Europa. Den har også blitt påvist hos rev i Danmark. Sykdommen gir ikke utslag hos dyret, men smitter over på mennesker og kan medføre leverskade.

Les også: Dødssmitte fra hund og katt

Leishmaniose er en annen alvorlig sykdom som forekommer i Middelhavslandene og Portugal, og dessuten i andre verdensdeler enn Europa. Den forårsakes av en bakterie som blant annet finnes i stillestående vann. Gnagere utgjør smittekilden.

Rabies forekommer blant annet i de Baltiske land, i Tyrkia og på Balkan.

For mer informasjon om smittsomme sykdommer kan man konsultere veterinær og eller Mattilsynet.

Vaksiner
Det er langt bedre å forebygge enn å behandle sykdommer, idet prognosene for flere av dem er fra avventende til dårlig. Ssmitten kan i mange tilfeller også ramme mennesker.

Kombinerer du vaksinasjon med anbefalte tiltak for å holde dyret lengst mulig unna smittekilder, kan du redusere risikoen for at kjæledyret kommer syke hjem fra ferieturen.

ID-merking
Før reisen må du sørge for å id-merke hunden eller katten, og vaksinere dyret mot rabies. Alt dette skal føres inn i et dyrepass.

Det er mulig å beskytte dyrene mot myggangrep med myggnett eller insektsavvisende preparater som kan foreskrives av veterinær. Å holde dyret innendørs i skumringstiden og om natten, er et annet godt råd fra veterinæren.

Les også: Her er sju myter om kjæledyret

Import av dyr
Arve Lund advarer mot ukritisk import av dyr fra flere land, også europeiske land, på grunn av faren for rabies og andre smittsomme sykdommer.

Kravene ved import er de samme som ved reiser med dyr som har såkalt lovlig opphold i Norge. På grunn av rapporter om illegal innførsel av for eksempel minihunder, er det all grunn til stadig å minne om regelverket for å frakte dyr over landegrensene.

Norske katter og hunder har det stort sett godt, mener veterinæren, som er fornøyd med utviklingen.

-Stadig flere eiere sørger nå for at kjæledyrene blir vaksinert, forsikret og registrert i Norsk Kennel Klub eller i katteklubber, sier Arve Lund.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kroner 279 for seks utgaver:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere