Her er feriens farligste reise

Foto: Håkon C. Hartvedt (Fitjarposten)

Hvis du har tenkt å feriere i Norge i år, bør du tenke deg grundig om hvordan du ønsker å reise. Her er de dødelige fakta.

10.06.06 15:24

Dersom du har tenkt deg rundt i vårt vakre land i sommer skal du tenke deg godt om hvilket befordringsmiddel du velger. Kjører du bil er sjansene 22 ganger større for å omkomme enn hvis du kjører fly.

Det viser seg at dødsrisikoen per reiste kilometer er drastisk forskjellig fra reisemåte til reisemåte.

Det du absolutt bør holde deg unna er biltur. Bilen er drapsmaskin nummer en. For hver milliard passasjerkilometer som kjøres omkommer 4.32 personer.

Er det mye?

Ja, ganske utrolig mye. Det betyr at dersom en million mennesker kjørte Bergen-Oslo tur-retur så vil fire av dem statistisk omkomme.

Sammenligner vi med det desidert tryggeste som er flyet, så vil en million mennesker kunne fly Bergen - Oslo fram og tilbake fem ganger før et eneste menneske ville omkomme.

Ulempen med det er at dersom ett menneske omkommer så omkommer gjerne mange fler samtidig. Men statistisk sett finnes det ikke tryggere måte å reise på.

Passasjertrafikk i båt er drapsmaskin nummer to. 0.92 drepte per milliard personkm. Men tar vi med Sleipner-ulykken ryker koefissienten helt opp i over 4.50 og båt blir plutselig det farligste.

Det er ikke regnet ut tilsvarende tall for lystbåter. (Vanskelig uten speedometer med kilometerteller)

Buss går stort sett greit. En busstur i fjellene er for de engstelige. Kun 0.65 omkomne på mrdpkmeteren. Omternt det samme som toget, 0.62, men tar vi med Åsta-ulykken så hopper vi plutselig til 1.32.

Trikk og bybanefantaster vil glede seg over at det eneste som kan måle seg med fly hva sikkerhet angår er skinnegående lokaltrafikk. Bare 0.25 drepte per mrdpkm.

Personbil

4.38 mrdpkm

Passasjerbåt (inkl. Sleipner)

0.92 (4.58)

Buss

0.65

Tog (inkl. Åsta)

0.62 (1.32)

Trikk, T-bane

0.20

Fly ( inkl. privatfly)

0.20 (1.31)

Skadet

Går vi til statistikken over skader må alle som ikke bruker fly i ferien nærmest mentalundersøkes. Det er å se på som et slags selvpiningsrituale. Spesielt hvis du velger å kjøre bil.

Personbil

187.40 / mrdpkm

Trafikkfly innenriks

0.37

Buss

55.94

Tog

7.67

Båt

31.58

Tallene er regnet ut av Vestlandsforsking og finnes i detalj her.

Ha en riktig god tur.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.