Kraftlinjen mellom Sima i Eidfjord kommune og Samnanger vil gå høyt til værs over tre armer av Hardangerfjorden. Her er de omstridte fjordkryssingene som har satt sinnene i kok. Se interaktivt kart lenger ned i saken.

Sima-Samnanger skal sikre strømforsyningen i Hordaland og Sogn og Fjordane og sørge for at bergenserne ikke igjen går kalde vintre i møte med lite kraft.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) og regjeringen har tatt sin beslutning. De har fulgt rådet fra Statnett og gitt grønt lys. Motstanderne mener alternativene ikke er godt nok utredet og maner til omkamp for å justere traseen eller få lagt deler av den som sjøkabel.

Master på inntil 45 meter
Kraftlinjen består av et hundretall master på fra 30 til 45 meter. De fleste mastene er på 30 til 35 meter, ti master er på 40 til 45 meter.

Statnett sier de har valgt den best mulige traseen. For å nå fram uten altfor store omveier, må man tre steder krysse fjordarmer av Hardangerfjorden. Det er disse kryssingene som har fått motstanderne til å snakke om en rasering av Hardanger.

De berørte kommunene
Disse kryssingene er fra øst mot vest; Osafjorden i Ulvik kommune, Granvinsfjorden i Granvin kommune og Fyksesund i Kvam kommune.

Her blir det fire enkeltmaster på hver side og kraftlinjer høyt til værs. I Granvinsfjorden går linjen 350 meter over fjorden. I Fyksesund går den nesten opp i 1000 meter.

Se interaktivt kart over fjordkryssingene under. Klikk på ikonene for mer detaljert kart.

HTML EMBED

Vis Sima-Samnanger i et større kart

Onsdag drar kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp), olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) og «superstatsråd» Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) til Øystese for å møte et utvalg folkevalgte og interesserorganisasjoner om saken.

Lørdag arrangerer Bevar Hardanger og Naturvernforbundet protestmarsj langs linjetraseen fra Sjusete til Soldal.

Se fullstendig kart over traseen Sima-Samnanger på Statnetts hjemmeside her

Les også: Utelukker ikke ny Hardanger-vurdering

Les også: - Dette har tatt helt av

Små forventninger
Anved Johan Tveit, ordfører i Eidfjord og leder for de sju kommunene i Hardanger-rådet som ikke vant gehør i regjeringen for sitt ønske om sjøkabel, er blant dem som skal møte partifellen Liv Signe Navarsete onsdag. Han sier han tviler på om møtet vil endre noe.

- Skal jeg være ærlig, har jeg ikke de helt store forventningene, sier han til Nettavisen mandag.

Ordfører Solfrid Borge (Sp) i Ullensvang sier hun forstår at Bergen-området trenger kraft, men håper at siste ord ikke er sagt i saken.

- Det forundrer meg at man kan gå inn for slike inngrep når det ellers er så stort fokus på at Hardanger-naturen skal tas vare på. Det er et paradoks at vi for eksempel får nei til småkraftverk, men at det blir ja til kraftlinjer som dette, sier hun.