*Nettavisen* Nyheter.

Her er FNs beste «skandale-taler»

Fra venstre til høyre: Libyas avdøde leder Muammar al-Gaddafi, Israels statsminister benjamin Netanyahu og Venezuelas avdøde leder Hugo Chavez. Foto: Scanpix (fotomontasje).

Én statsleder dundret skoen sin i bordet, mens en annen «rev i stykker» FN-pakten.

I disse dager er det høy aktivitet i FN-bygget i New York, som huser verdens mektigste mennesker under FNs høynivåuke.

Mandagens møte mellom USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin ble omtalt som svært kjølig av verdenspressen, ettersom de to lederne er fundamentalt uenig på en rekke punkter, deriblant Syria-konflikten.

Men utover det har det ikke vært noen minneverdige øyeblikk hvor statsledere benytter seg av FNs talerstol til å protestere uten filter.

Slo skoen ned i bordet
Tidligere har det vært en rekke statsledere som har avholdt mildt sagt minneverdige taler i FN. Nyhetsbyrået AP har samlet seks av disse øyeblikkene. Den tidligere sovjetiske lederen Nikita Khrusjtsjov, er ett eksempel. Han tok av seg skoen og dundret den ned i bordet under en debatt om kolonialisering i FNs generalforsamling, oktober 1960.

Khrusjtsjov reiste seg opp og tok ordet etter at Filippinenes representant hadde protestert mot Øst-Europas manglende frihet som følge av sovjetiske satellitter.

Olivengren og våpen
Et annet minneverdig øyeblikk, var da PLOs avdøde leder Yasser Arafat var første representant fra en ikke-medlemsstat til å holde tale til generalforsamlingen, november 1974. Han kom med en appell til FN om å anerkjenne De palestinske selvstyreområdene som en selvstendig stat.

«Jeg har kommet hit i dag, bærende på en olivengren og et frihetskjempers skytevåpen. Ikke la olivengrenen falle fra min hånd. Jeg gjentar: Ikke la olivengrenen falle fra min hånd,» sa Arafat.

Etter talen fikk PLO observatørstatus i FN.

«Djevelen var her»
Venezuelas avdøde president, Hugo Chavez, fikk mye oppmerksomhet fra verdenspressen da han kalte USAs daværende president George W. Bush for «Djevelen» under en tale i generalforsamlingen, september 2006. Videre anklagde han Bush for å oppføre seg som at «han eide verden».

Den venstreorienterte lederen sa følgende i talen: «I går var Djevelen her,» sa han med henvisning til Bush som talte dagen før. Chavez anklage også Bush for å være en «talsmann for imperialismen».

Klikk på bildet for å forstørre.

Den tidligere sovjetiske lederen Nikita Khrusjtsjov avbildet mens han talte i FN. Først slo han i bordet med knyttneven, og deretter tok han opp en sko som han dundret ned i bordet. Foto: (Ap)

- Kennedy er en analfabet
Cubas tidligere leder, Fidel Castro, har holdt den lengste talen i FNs generalforsamling noensinne. Talen varte i fire timer og 29 minutter, og ble holdt i september 1960 - 20 måneder etter revolusjonen på Cuba. Castro var ikledd sin karakteristiske militæruniform, og brukte mye av taletiden på å fordømme USA.

Han kalte blant annet USAs daværende president John F. Kennedy for en «analfabet og uvitende millionær». Han klagde også over dårlig behandling under New York-besøket, inkludert at han ble kastet ut av hotellet.

- Rev i stykker FN-pakten
Libyas avdøde leder Muammar al-Gaddafi hadde styrt landet med jernhånd i fire tiår. Likevel var det først i september 2009 at han adresserte FNs generalforsamling. Det gikk ikke upåaktet hen.

Han rablet i vei i halvannen time, og anklagde FN for å ha mislyktes i å ha avverget et titalls kriger, og foreslo at de som forårsaket «massedrap» i Irak skulle stilles for retten. Han forsvarte også Talibans rett til å danne en islamsk emirat.

Gaddafi var iført en brun beduinkappe og en beret på hodet.

Klikk på bildet for å forstørre.

PLOs avdøde leder Yasser Arafat bar verdenssamfunnet å velge mellom en olivengren og et skytevåpen da han talte i FN i 1974. Foto: Marty Lederhandler (Ap)

Og det kanskje mest oppsiktsvekkende under talen til Gaddafi, var da han holdt en kopi av FN-pakten og rev det tilsynelatende i stykker. Senere på dagen var det daværende statsminister i Storbritannia, Gordon Brown, som skulle tale for FNs generalforsamling.

«Jeg står her for å styrke FN-pakten, ikke rive den i stykker.»

Tikkende bombe
Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjorde også inntrykk da han talte til FNs generalforsamling september 2012, og holdt opp et tegneserielignende diagram av en bombe.

Bomben var delt opp i seksjoner med 70 prosent og 90 prosent. Netanyahu sa at Iran var 70 prosent på vei til å anrike nok uran til en atombombe, og ba verdenssamfunnet om å sette en rød strek for det iranske atomprogrammet. Han fulgte opp med å tegne en rød strek ved 90 prosent-seksjonen.

«Ingenting vil utsette verden for mer fare enn et Iran med atomvåpen,» sa Netanyahu.

Annonsebilag