RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er forslaget om å drepe 22.000

Foto: ROSARKHIV
Sist oppdatert:
Dmitrij Medvedev frigjør hemmelige dokumenter.

Onsdag beordret president Dmitrij Medvedev at flere av dokumentene om Katyn-massakren under 2. verdenskrig skal frigjøres for offentligheten.

De hemmeligstemplede dokumentene tar for seg detaljene rundt de sovjetiske ledernes beslutning om å likvidere 22.000 polske offiserer. Massakren er senere blitt kjent som Katyn-massakren.

Kommer etter den tragiske flyulykken
Dokumentene frigis kort tid etter at den polske presidenten Lech Kaczynski omkom i en flyulykke på vei til en minnemarkering om massakren i Smolensk.

Store deler av den polske makteliten var også om bord i flyet, og omkom som følge av styrten. 70-årsmarkeringen av Katyn-massakren ble ansett som viktig for relasjonsbyggingen mellom Russland og Polen.

Les også: - Ingenting galt med flyet

President Kaczynski ble gravlagt i Krakow uken etter flystyrten lørdag 10. april. President Medvedev var en av de få verdenslederne som viste respekt og stilte i begravelsen.

Dette skyldes at mange andre verdensledere ikke fikk reist i begravelsen som følge av den enorme vulkanske askeskyen som lammet den europeiske luftfarten.

Godkjente massakren
Det er det russiske statsarkivet som har frigjort dokumentene, hvor det kommer fram at Sovjetunionens leder Joseph Stalin godkjente massakren, som skjedde i Katyn i nærheten av Smolensk i Russland under andre verdenskrig.

Dokumentet, som omtales som Fil nummer én, består av fire sider. Her kommer det fram at lederen for NKVD (forgjengeren til KGB), Lavrenty Beria, foreslo overfor Stalin å gjennomføre massakren.

- Den inneholdt et brev, som ble forfattet av lederen for det sovjetiske hemmelige politiet, Lavrenty Beria, i mars 1940. Her ble det foreslått at de polske krigsfangene skulle bli drept og levningene skulle bli skjult, sier lederen for Det russiske statsarkivet, Andrei Artizov, skriver The Times.

Tilgjengelig for offentligheten
Det fire sider lange dokumentet inneholder også signaturen til Stalin, som godkjente drapene.

- Russerne demonstrerer en absolutt åpenhet ved å fortelle historien om hva som skjedde med de polske krigsfangene i Katyn. Hoveddokumentene som omhandler denne tragedien, er nå tilgjengelig for offentligheten, sier Artizov.

Holdes fortsatt hemmelig
Mer enn hundre bind fra etterforskningen av massakren holdes fortsatt hemmeligstemplet. Mesteparten av informasjonen fra Fil nummer én er allerede blitt publisert ved tidligere anledninger.

Sovjetunionen har i 50 år hevdet det var nazistene som sto bak massakren i Katyn. Men den siste sovjetiske presidenten Mikhail Gorbatsjov erkjente Moskvas ansvar for massakren i 1990.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere