Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er forsnakkelsen

Foto: Faksimile (Stortinget.no)
Sist oppdatert:
Dette sa Janne Kristiansen om Pakistan og E-tjenesten i Stortingets åpne høring.

Tre ganger nevnte Janne Kristiansen Forsvarets etterretningstjeneste og deres aktivitet i Pakistan i den åpne høringen i Stortinget. Forsvaret selv har aldri bekreftet at den såkalte E-tjenesten har agenter i Pakistan.

Hør Janne Kristiansens forsnakkelse her

Justisdepartementet beskriver uttalelsene som et mulig brudd på taushetsplikten. Spesialenheten starter etterforskning av Kristiansen, melder Aftenposten.no.

Janne Kristiansen trakk seg natt til torsdag som sjef for Politiets sikkerhetstjeneste etter uttalelsene som falt i den åpne 22. juli-høringen i Stortinget onsdag.

Spurte om PST og Pakistan
Kristiansens forsnakkelse kom etter et spørsmål fra stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (SV). Han nevnte PSTs åpne trusselvurdering og tok opp utfordringen med mennesker som søker opplæring for terror i andre land. Chaudhry nevnte Pakistan og nærliggende områder og ville vite hva slags kontakt PST har blant annet med de respektive lands etterretningstjenester.

Se opptak fra høringen på stortinget.no her.

- De har representasjon
- Vi har samarbeid med mer enn 60 lands sikkerhets- og etterretningstjenester i PST. Vi har et nært og godt samarbeid med våre naboer, de nordiske land, og vi har det særlig med USA, England og Tyskland. Men når det gjelder samarbeidet med Pakistan er det ikke riktig av meg å svare på det på det nåværende tidspunkt. Det er ikke et land som vi per dags dato har offisiell samarbeid med. Dette er noe departementet til en hver tid må godkjenne. Vi har hele tiden fokus på nye samarbeidspartnere. Men vi har også via E-tjenesten... de, som er utenlandstjenesten, har et godt og nært samarbeid... det vil si... det må de svare på selv... De har representasjon i de landene du tenker på. Vi har jo et nært samarbeid med E-tjenesten, sa Kristiansen ifølge opptaket av høringen som er lagt ut på NRK.

Chaudhry fulgte opp med å spørre om ikke PST bør ha tett kontakt med et land som Pakistan, som han sa er et viktig land i forhold til terrorbekjempelse.

- På generelt grunnlag skal det hele tiden vurderes de landene vi samarbeider med. Jeg vil ikke si noe spesielt om det landet du snakker om. Vi må også vurdere samarbeidet med land ut fra deres forhold til menneskerettigheter og annen grunnleggende lovgivning. Men E- tjenesten har sine representanter i disse landene, så vi samarbeider via E-tjenesten på dette landet, svarte Kristiansen.

Chaudhry følger opp med nok et spørsmål:

- Jeg trenger hjelp til følgende: Hvis jeg som stortingsrepresentant får presis det samme spørsmål og jeg sier at vi ikke utveksler det med Pakistan, men vi gjør det med USA - med de brudd på menneskerettighetene som det begås på Guantanamo, at de bedriver lovlig tortur, at de driver lovlig kidnapping at de har dødsstraff og diverse. Hvordan vil du råde meg til å gi et godt svar da? sier han.

Janne Kristiansen svarer med igjen å nevne E-tjenesten.

- Ikke bare E-tjenesten

- For det første vil jeg bare understreke en ting, at med Pakistan så er det ikke bare E-tjenesten som vi har, vi har også en politisambandsmann i Islamabad som vi også har kontakt med. USA er... nå var premissene for spørsmålet noe ledende, så jeg kan ikke si at jeg kan legge det til grunn, men USA er vår allierte i NATO-samarbeidet, så det er vel det jeg kommer til å si rundt den saken.

Dette er E-tjenesten

Etterretningstjenesten eller E-tjenesten (tidligere Forsvarets etterretningstjeneste) er Norges sivile og militære utenlandsetterretningstjeneste. De har det koordinerende og rådgivende ansvaret for all etterretningsvirksomhet i Forsvaret.

Oppgavene er nedfelt i Etterretningsloven og i en gradert instruks.

E-tjenesten innhenter, bearbeider og analyserer informasjon som angår norske interesser, sett i forhold til fremmede stater, organisasjoner og individer.

De har blant annet en viktig oppgave med å samle inn informasjon før norske styrker skal ut i utenlandsoppdrag.

Sjefen for E-tjenesten er direkte underlagt forsvarssjefen.

(Kilde: Wikipedia, Forsvarsdepartementet)

- Sensitivt
Norsk sikkerhetsekspert mener det er graverende at Kristiansen som PST-sjef røpet detaljer om virksomheter til andre hemmelige tjenester i Norge.

Les også: - Dette er ekstra graverende

- Det er egentlig to separate forhold som hun avslører. Det ene er at den norske E-tjenesten, som er en annen hemmelig tjeneste, har nære samarbeidsrelasjoner med pakistansk etterretning. Det er sensitivt i seg selv og er noe som vanligvis holdes unna offentligheten. Dette er noe som går på tilliten og forholdet til samarbeidspartneren man har, sier seniorrådgiver i Norsk Utenrikspolitiske Institutt (NUPI) Vegard Valther Hansen, til Nettavisen.

- Ingen kommentar
Oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, pressetalsmann for forsvarssjefen, sier i en Twitter-melding at de ikke vil kommentere PST-sjefens avgang eller etterretningsoppgaver utenlands.

PST opplyser torsdag at Janne Kristiansen ikke ønsker å stille til intervjuer foreløpig.

Ville ha svar om forebygging
Stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry sier til Nettavisen at han stilte spørsmålene han gjorde fordi han ville forsikre seg om at Norge og Pakistan har et godt og tillitsfullt samarbeid når det gjelder å forebygge terror.

- Utgangspunktet var det som ble nevnt i forbindelse med presentasjon av trusselvurderingen om at norsk ungdom reiser blant annet til Pakistan og får opplæring i terrorhandlinger, sier Chaudhry til Nettavisen.

Chaudhry avviser at spørsmålene han stilte var litt på siden av temaet i 22. juli-høringen, slik Venstres Trine Skei Grande hevdet.

- Nei, utgangpunktet for høringen er jo å finne ut hva vi kan gjøre for å forebygge terror for framtida, og da er dette sentralt.

Chaudhry sier han tar Janne Kristiansens avgjørelse om å trekke seg til etterretning.

- En PST-sjef er avhengig av samfunnets tillit, og denne tilliten har over en periode vært svekket, sier han.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!