Se videointervju med Sylvi Listhaug under:

STORTINGET (Nettavisen): Mandag kveld ble firerbanden bestående av Ap, Sp, Frp og SV enig om nye krisetiltak. Tirsdag morgen lanserte de ni nye tiltak rettet mot importsmitte.

– Regjeringen har vært bakpå, sier Aps helsepolitisk talskvinne Ingvild Kjerkol.

Grensekontrollen som innføres vil ta det et steg lengre. Frem til nå har grensen vært juridisk stengt ved hjelp av skilt. Med det nye forslaget skal dette styrkes, og myndighetene skal ha reell kontroll med hvem som passerer grensen.

– Jeg tror mange har vært frustrert over å se at det ikke er kontroll på grensene når vi har så strenge tiltak her, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

Ap, Frp, Sp og SV er enige om ni forslag mot importsmitte, som styrket testkapasitet og fjerning av ordningen med å kunne teste seg i løpet av 24 timer.

Les mer: Heftig krangel etter Frp avslørte krisetiltak: – Smålig

Forslagene legges fram i Stortinget tirsdag formiddag.

Her er det partiene er enig om:

  • Økt testkapasitet på grunn av testplikt ved grensen.
  • Sikre testkapasitet på flyplasser ved ankomst.
  • Bedre kontrollsystem med etterlevelse av testplikt og karanteneplikt med økt bruk av stikkprøver og bøter.
  • Obligatorisk karantenehotell betalt av arbeidsgivere for arbeidsinnvandrere hvor arbeidsgiver ikke kan stille med tilfredsstillende løsninger.
  • Strengere reaksjoner mot arbeidsgivere som gjennom virksomheten bryter karantenereglene.
  • Fjerne ordningen som åpner for at man kan teste seg 24 timer etter ankomst.

Les mer: Statsministeren endrer koronatiltakene: Viderefører skjenkeforbud

De senere ukene har regjeringen fått kritikk for å ikke gjøre nok for å stoppe importsmitten. Spesielt i møte med nye virusmutasjoner. Mandag ble det klart at regjeringen innfører obligatorisk testing på grensen, men det er fortsatt store unntak, for eksempel på Norges største grensepassering - Svinesund.

– Kan bare suse inn

Frp-leder Siv Jensen foreslo obligatorisk testing allerede i august i fjor. Det møtte kraftig motbør av regjeringen.

– Jeg er veldig glad for at de endelig har tatt til fornuften og teste på grensen. Frp foreslo det i august. Da ble det latterliggjort av regjeringen. De mente at det var helt urealistisk, fjernt og ga falsk trygghet, sier Siv Jensen til Nettavisen.

Hun mener det er synd at det tok så lang tid før regjeringen gikk inn for obligatorisk testing.

– Det er synd at det tok så lang tid. Fordi vi vet at importsmitten er et problem. Jeg tror det har provosert ganske mange innbyggere i dette landet at vi sitter og følger strenge restriksjoner, mens andre får suse inn over grensa og ta med smitte inn i landet, sier Jensen.

Kommentar: Vi importerer koronasmitte uten grensekontroll, og somler med vaksinering. Nå brer det seg et farlig inntrykk av en tafatt regjering.

Mæland: - Vi er allerede i gang

Justisminister Monica Mæland sier tiltakene fra opposisjonen i stor grad støtter opp under regjeringens politikk.

– Det er veldig bra at Stortinget og regjeringen er enige om viktigheten av å få bekjempet importsmitten. Med denne tiltakslisten viser opposisjonen at de støtter den retningen regjeringen har lagt til grunn i kampen mot importsmitte. Når det gjelder styrking av test- og kontrollregimet, så er det et arbeid vi allerede har satt i gang, sier Mæland til Nettavisen.