RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er fuglebeviset

Foto: Edouard H. R. Gluck/AP/NTSB/AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Amerikanske myndigheter tror de nå vet hvorfor passasjerflyet måtte nødlande på Hudson-elven.

15. januar måtte pilot Chesley «Sully» Sullenberger foreta en høyst uvanlig nødlanding på Hudson-elven i New York med 155 passasjerer om bord. På mirakuløst vis kom samtlige om bord i flyet fra hendelsen med livet i behold.

Kort tid etter at flyet tok av fra LaGuardia flyplass i New York City rapporterte piloten til flygertårnet at Airbus A320-flyet kolliderte med en fugleflokk.

Fant én enkel fjær
Amerikanske myndigheter bekrefter nå at det var fugler som ble sugd inn i flyets jetmotorer, noe som sannsynligvis resulterte i at US Airways-flyet måtte nødlande.

Det amerikanske transporttilsynet har funnet én enkel fjær i den ene jetmotoren, og organiske prøver fra begge motorene har blitt sendt til Smithsonian Institute i Washington. Her skal eksperter ta ytterligere analyseprøver for å fastslå fuglearten, melder BBC.

Flyet befant seg i en høyde på kun 975 meter da ulykken inntraff, og flydataen viser at begge jetmotorene kapitulerte samtidig.

Hyllet som helt
Piloten klarte den enestående bragden med å lande på elven. Passasjerene og besetningsmedlemmene ble reddet fra det synkende flyet med båter. Flykaptein Sullenberger var den siste personen til å forlate flyet. Han har blitt hyllet som en helt av både politikere, kollegaer, Det hvite hus og media.

Sully tok bladet fra munnen denne uken og stilte opp i det første intervjuet etter ulykken. Han beskriver hele episoden som surrealistisk, og sier han ble sjokkert da han innså at flyet hadde mistet motorkraften.

- Det var helt stille mens jeg og co-piloten min jobbet. Vi var et team. Men det at det var null drivkraft i motorene, var sjokkerende, sa han i en kort kommentar til ESPN.

Motortrøbbel
Tidligere meldinger har tydet på at én av jetmotorene hadde problemer i forkant av flyavgangen, men amerikanske luftfartsmyndigheter opplyser at dette ikke var tilfellet.

Begge jetmotorene ble inspisert før ulykken, opplyser Det amerikanske transporttilsynet.

Se video av nødlandingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere