RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Googles homo-protest

Foto: Skjermdump
Sist oppdatert:
Google har det olympiske charteret og ulike idrettsgrener i alle farger på forsiden i dag.

Det kan unektelig virke som at Google ikke er noen stor fan av Russlands anti-homo-lov, skriver Huffington Post.

I dag har de det olympiske charteret og ulike idrettsgrener i et vell av farger på forsiden.

Får kritikk for homo-hets
I lang tid har Russland høstet omfattende kritikk for det offisielle synet på homofili.

Spesielt den såkalte homoloven som forbyr propaganda for utradisjonelle seksuelle relasjoner har vakt oppsikt.

Russiske aktivister mener homoloven i praksis rettferdiggjør grove overgrep og forfølgelse av homofile. Flere videoer på internett viser slike overgrep i Russland.

En slik video er laget og lagt ut av Human Rights Watch (HRW). Videoen de har lagt ut på Youtube er ment å dokumentere voldsomme angrep mot homofile hos OL-vertene.

Videoene vekker sjokk og avsky verden over.

Russlands visestatsminister Dmitrij Kozak har sågar advart både publikum og idrettsutøvere mot å utnytte OL til å spre det han kaller propaganda for homofili.

VIDEOER: Se brutaliteten som råder

Kraftige reaksjoner
Homofile Erik Aasheim som har lang pressebakgrunn og er kommunikasjonsrådgiver hos Klima- og miljødepartementet går kraftig ut.

Den tidligere toppsyklisten og reporten Mads Kaggestad reagerer kraftig.

Landsstyret i Human-Etisk Forbund har gått ut med en bekymringsmelding.

«... Ser med bekymring på de kritikkverdige forhold, menneskerettighetsbrudd, restriktiv lovgivning og praksis for homofile og en omfattende tilbakegang i Russland generelt når det gjelder respekten for sivile og politiske rettigheter»

De mener at Erna Solberg burde holdt seg hjemme.

«Med dette som bakgrunn beklager landsstyret at Norge deltar i åpningsseremonien med tilstedeværelse av statsminister Erna Solberg. Svært få vestlige land deltar med representasjon på så høyt nivå. Når statsministeren likevel er til stede i Sotsji, er det viktig at Norge bruker anledningen til å ta opp kritikkverdige forhold rundt brudd på menneskerettigheter.»

Slår tilbake mot OL-kritikk
Kritikken av Russlands omstridte homolov er totalt grunnløs, mener landets ambassadør i Norge.

- Homofile diskrimineres ikke i Russland, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dagen før OLs åpningsseremoni biter verken kritikken av homoloven, den massive pengebruken eller sikkerheten i OL-regionen på Russlands ambassadør til Norge, Vjatsjeslav Pavlovskij.

Særlig alle protestene mot loven som forbyr propaganda for utradisjonelle seksuelle relasjoner, faller ham tungt for brystet. Han har ingen tro på at en opphetet debatt i forkant vil få noen følger for OL.

- Det er ingen diskriminering av seksuelle minoriteter i Russland, sier Pavlovskij til NTB.

- Til tross for hysteriet kan alle som ønsker det, komme til OL. Kritikken har ikke holdt mange politikere borte fra OL, slår ambassadøren fast.

Han kaller kritikken av loven ubegrunnet og forsikrer om at alle besøkende i OL er velkomne, uavhengig av seksuell orientering.

- Det er ikke berettiget å koble idrett og politikk. Vi følger det olympiske charteret, hvor det står at disse to ikke skal kobles, sier han.

- Blir straffeforfulgt
En rekke menneskerettsgrupper og vestlige politikere er helt klare på at loven bryter med grunnleggende menneskerettigheter.

- Lovverket og propagandalovene skaper en negativ holdning til deler av befolkningen, særlig seksuelle minoriteter. De bidrar til å legitimere hatet som vi ser blusse opp, og skaper voldelige episoder, sier statsminister Erna Solberg (H).

Men ambassadør Pavlovskij vil ikke være med på at loven er diskriminerende eller åpner for forfølgelse av homofile. Han forklarer at han har sett noen motbydelige videoer hvor homofile mishandles, men avviser at gjerningsmennene går fri, slik aktivistene frykter.

- Vi skiller ikke mellom folk fra LHBT-samfunnet og andre. Dette er en forbrytelse begått mot et enkeltmenneske, uavhengig av om vedkommende tilhører en seksuell minoritet eller ikke. De som står bak, vil bli strafferettslig forfulgt i henhold til russisk lov, sier ambassadøren.

LHBT står for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Sikkerhet er prestisje
Sotsji ligger i det urolige Nord-Kaukasus, hvor terrorangrep mange steder har vært en del av hverdagen i mange år. I romjulen smalt det to ganger i Volgograd. Selv om byen ligger relativt langt unna OL-byen, skapte bombeangrepene frykt for OL-terror.

- Vi har satt i verk alle mulige tiltak for å trygge sikkerheten til utøvere og besøkende, sier Pavlovskij, og forsikrer om at nordmenn i OL-byen vil være trygge.

For det første gjør Sotsjis beliggenhet det relativt enkelt å ivareta sikkerheten, og OL-byen er ganske liten. For det andre skal 40.000 sikkerhetsfolk passe på utøvere og besøkende. I tillegg kan også spesialstyrker påkalles på kort varsel, forklarer han.

- Dette handler også om vår prestisje. Vi har gjort hjemmeleksen og studert hva som har vært gjort under tidligere OL. Vi har også et godt og omfattende samarbeid med sikkerhetstjenestene i deltakernasjonene, også den norske, sier ambassadøren.

Han avviser også kritikken om at OL har fått en prislapp på 300 milliarder kroner:

- Alt snakk om bortkastede penger og korrupsjon er sterkt overdrevet.

Pavlovskij forklarer dette med at bare en svært liten del av pengene har gått til selve OL-anleggene – resten er brukt på infrastruktur som vei, jernbane og kloakksystemer i Sotsji.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere