Her er helgens NM-favoritter

Foto: Jarle Fredagsvik (Procycling.no)

Skal Team Plussbank dominere på hjemmebane?

16.06.13 11:53

Norgesmesterskapet 2013 er i gang. U23-Nm for menn starter i Grimstad søndag. Klassen er for ryttere født fra 1994 til 1991, og som ikke allerede har fått proff-kontrakt på høyere nivå enn kontinentallag.

Løpet er 140 kilometer og har 13 rundturer i NM-løypa. En flat mesterskapsløype, men spurten er kanskje det hardeste partiet på i hele løypen. Selv om løypen i Grimstad er flat, blir det neppe en samlet spurt: U23-NM er alltid et overraskelsesløp.

Favoritter på hjemmebane
Team Plussbank har hjemmebane, den største favoritten og det største presset. Sondre Holst Enger; renessansemannen fra Glava-tour, og Fridtjof Røinås, som vant NM for juniorer da arrangementet ble holdt i Bergen og bor drøye 100 meter fra oppløpet, er begge spurtraske ryttere.

Holst Enger har vunnet begge norgescupløpene han har kjørt i år, og han vant nettopp et nasjonscupløp i Canada sammenlagt. Disfavøren til «Enger og co» ligger nettopp i tidligere resultater, og Plussbank-laget må nok forberede seg på angrep fra alle hold.

Da procycling.no snakket med Holst Enger etter triumfen i Canada, spurte vi om målsetningen for norgesmesterskapet.

- Målet er å vinne U23-NM, tempoløpet og NM for seniorer, var svaret.

Må angripe
Fjorårets U23-mester, August Jensen, står bak startnummer én for et mannsterkt Team Øster Hus-Ridley. Blant de åtte rytterne fra laget, vil også ryttere som Sven Erik Bystrøm, Fredrik Strand Galta og Kristian Dyrnes være blant toppfavorittene, men det beste kortet er uten tvil bredden i stallen. Øster Hus-Ridley ønsker nok ikke spurt i et større felt, som Team Plussbank sannsynligvis sikter mot, men kommer til å angripe.

Joker Merida har «bare» fire mann på startstreken. Kristoffer Skjerping, Martin Olsen, Oskar Svendsen og Truls Engen Korsæth. Til tross for at de noe redusert med tanke på antall ryttere, vil Joker Merida-guttene nok gjøre seg gjeldene.

Ringeriks-Kraft Look har flest ryttere på start. Med ni mann kan de skape problemer for Plussbank-laget. Ringeriks Kraft har Håkon Frengstad Berger og Max Emil Kørner som spydspisser, begge med en sterk avslutning.

Daniel Hoelgaard representerer Sandnes SK i NM, selv om han til daglig lever kontinentalhverdagen i «Team Etixx-Ihned». Han er en sterk avslutter, og kommer nok til å legge skjebnen i Team Plussbanks hender, i håp om spurt.

Outsidere
U23-NM er løpet for de store overraskelsene, og de siste tre årene har to av titlene gått til ryttere utenfor kontinentallag.

Odd Christian Eiking er førsteårssenior og vant norgescuprunden i Bergen helgen før U23-NM. Sammen med Per Kristian Drægni Bøe, utgjør de Bergen CKs representanter på start.

Sivert Fandrem startet sesongen som en virvelvind. Han vant kermissritt i Belgia på starten av sesongen, men har slitt med sykdom etter det. Han har en solid avslutning, og er en av dem som kan profitere hvis Plussbank-laget satser alt på en spurt. Sammen med Fandrem stiller fem andre Lillehammer ck-ryttere.

Asker CK har åtte ryttere på start. Trond Håkon Trondsen er blant rytterne som har klart overgangen til seniorklassen, og asker-rytterne må ses på blant løpets «underdogs».

Mange nevnt, men mange glemt: Hvem tror du vinner U23-NM? Klarer Plussbank-laget å kontrollere inn til en spurt, eller blir det et brudd som gjør opp seieren?

PS: Estimert målgang er 18:30

Procycling.no er på plass i Grimstad, og gir deg den beste dekningen av rittet.

NM-Programmet
Søndag 16. juni: Fellesstart junior og U23
Tirsdag 18. Juni: Lagtempo
Torsdag 20. Juni: Tempo
Fredag 21. Juni: Gateritt i Kristiansand
Søndag 23. Juni: Fellesstart Senior

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.