Gå til sidens hovedinnhold

Her er helgens skivær

Nå legges grunnlaget for en strålende skisesong.

Kaldt og klart oppholdsvær betyr at det er gode forhold for snøproduksjon med snøkanoner. For dem som vil prøve seg i bakkene betyr det flotte og nyoppkjørte løyper.

Lang sesong?

- Skianleggene vil få en veldig god og solid såle for snøen som skal komme utover vinteren. Denne sålen kan være med på å redusere hastigheten snøen smelter med på våren, og sesongen kan da bli noe lenger, sier Jens-Andreas Løland i Skiinfo.

Sjekk været der du bor

For helgens skikjørere betyr det kalde været at boblejakka bør være med på skituren. Løland legger også vekt på at kakaoen kommer til å smake ekstra godt, og at varmestua blir enda litt mer fristende enn vanlig. I tillegg er det i de fleste anlegg både sol og veldig god sikt.

- På den negative siden er det dessverre litt lite snø i forhold til hva skianleggene hadde ønsket å ha på denne tiden. Det skal veldig mye snøproduksjon til for å dekke bakkene like bra som et snøfall på 20 cm. I tillegg vil også et stort naturlig snøfall gjøre mulighetene for langrenn mye større enn de er nå.

Knallforhold i Alpene: Snøkaos gir drømmeforhold i bakkene

Kaldere i bunnen

Ifølge StormGeo kan det nærme seg minus 20 i Kvitfjell, men temperaturen stiger litt mot søndagen. Veldig mange andre anlegg må også «slite» med temperaturer rundt 15 minus.

Tar man turen til et større skianlegg kan det i den forbindelse være greit å vite litt om inversjon. Både i Kvitfjell og Trysil er det kaldere luft på bunnstasjonen enn på toppstasjonen. Altså blir det mildere desto høyere opp man kommer.

Løland mener dette værfenomenet er «akilleshælen» til værmeldingstjenestene, siden temperaturforskjellene er veldig vanskelig å fange opp. Dermed gir observerte temperaturer det riktigste bildet av værsituasjonen - innrapporterte temperaturer fra skianleggene til Skiinfo.

Torsdag kunne Eskil Solberg hos Kvitfjell Alpinanlegg, melde om minus 13 grader på toppstasjonen og minus 17 grader på bunnstasjonen.

Samme dag oppdaterte Ola Matsson fra Trysil Skisenter sin snørapport med en observasjon på minus 8 grader på toppstasjonen og hele 19 minusgrader på bunnstasjonen.

- Dette er en betydelig forskjell, og det er viktig at du som skikjører får med deg temperaturen både oppe og nede. Det kan være lett å tenke at man dropper skidagen når temperaturmåleren viser 19 blå, men ved inversjon er det liten grunn til dette, sier Løland.

Pudder i Narvik

For de som vil ha løssnø i bakkene er det fortsatt håp for helgen. Narvik ser ut til å bli en sikker vinner med en forventet snødybde på 43 cm.

Her er helgens snøvarsel fra Skiinfo:

Narvik 43 cm

Strandafjellet 19 cm

Sunnmørsalpane 17 cm

Meråker 13 cm

Voss Resort 12 cm

Mest snø i terrenget på toppstasjonen finner du her:

Drammen 60 cm

Voss Fjellandsby 60 cm

Ørsta 50 cm

Voss Resort 50 cm

Strandafjellet 45 cm

Sunnmørsalpane 40 cm

Se alle skianlegg her.

Kommentarer til denne saken