*Nettavisen* Nyheter.

Her er historien bak lille Aylans siste reise

Den lille gutten ligger urørlig i strandkanten i den tyrkiske feriebyen Bodrum. Han har på seg en rød T-skjorte, blå kortbukse og små joggesko og ligger med lukkede øyne mens bølgene skyller over ham. Så blir han løftet opp og båret bort av en tyrkisk politimann (NTB). Foto: Stringer/turkey (Reuters)

Dette grufulle bildet har rystet en hel verden.

04.09.15 13:13

Hele Europa er sjokkert over det hjerteskjærende bildet av lille Aylans døde kropp som skylte i land på en feriestrand i Middelhavet onsdag. Bildet har blitt trykket i utallige aviser og flimret over TV-skjermene det siste døgnet.

Kort tid etter at ulykken inntraff, begynte folk å dele bildet av den livløse kroppen til Aylan på sosiale medier under hashtaggen «KiyiyaVuranInsanlik» (menneskeheten har skylt i land), melder Reuters.

Aylan og storebroren Galip (5) befant seg om bord i en overfylt gummibåt på vei fra Tyrkia til Hellas. Båten kantret på vei til ferieøyen Kos – en øy vi nordmenn gjerne assosierer med Syden.

Les også: Druknet gutt gir dystert bilde av flyktningkrise

30 minutter fra land
Guttene flyktet fra den syriske byen Kobane, som har vært terrorisert og okkupert av den brutale terrorgruppen IS.

Verken Aylan eller Galip hadde på seg redningsvester da de forsøkte å ta seg inn til det «trygge» Europa via sjøveien, og hadde dermed ingen sjanse til å overleve da båten kantret midt på natten.

Ulykken inntraff snaut 30 minutter etter at de hadde kastet loss fra feriebyen Bodrum i Tyrkia. Alle de 17 passasjerene om bord i gummibåten ble kastet ut i det mørke vannet.

Til sammen 13 passasjerer omkom - fem barn og åtte voksne. Pappaen til guttene klarte å svømme inn til land.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Abdullah Kurdi, faren til Aylan Kurdi er knust etter at hans to barn og kone døde under flukten fra Syria. Foto: Murad Sezer (Reuters)

Gled ut av hendene
Faren til brødrene sier han gjorde alt han kunne for å holde fast i dem da båten kantret, men at de gled ut av hendene hans.

- Jeg holdt min kones hånd, men guttene gled gjennom hendene mine. Vi forsøkte å klamre oss til båten, men den mistet luft. Det var mørkt, og alle skrek, sier pappaen Abdullah Kurdi til det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan, ifølge NTB.

Les også: Her står nordmenn i kø for å hjelpe flyktninger

Gummibåten var en del av en større flåte på tolv båter fordelt på 175 mennesker, ifølge en passasjer i én av de andre båtene.

Omer Mohsin var om bord i en annen gummijolle som kantret samme natt. Ifølge tyrkiske myndigheter er åtte bekreftet omkommet i den andre båten, mens fire er fortsatt savnet. Bare fire personer overlevde.

Også om bord i denne båten var det et brødrepar – Zainb Ahmet-Hadi (11) og Hayder (9) som druknet. Moren og datteren (7) overlevde.

Omer sier de måtte betale en liten formue for å bli fraktet fra Bodrum i Tyrkia til Kos i Hellas, som er den korteste sjøveien mellom de to landene - cirka fire kilometer.

(Saken fortsetter under).

- Betaler 1000 euro
Ifølge ubekreftede meldinger betaler hver passasjer 1000 euro for å bli fraktet til øya Kos. De skal også ha fått en liten matbit på en lokal restaurant i Bodrum før de bega seg ut på den farlige sjøferden.

Omer, som er en av de overlevde, mener imidlertid at prisen er dobbelt så høy.

- Vi betalte 2050 euro hver, sier Omer.

- Båten var ment for ti mennesker. Vi sank straks vi kom oss ut på åpent hav. Det var beksvart. De som ikke kunne svømme, hadde ikke en sjanse.

Den tyrkiske kystvakten sier at ingen av de tolv båtene maktet å komme fram til Kos. Med unntak av de to båtene som kantret, returnerte alle til Tyrkia.

(Saken fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

 Tyrkiske medier har identifisert den livløse gutten som tre år gamle Aylan Kurdi fra den kurdiske byen Ayn al-Arab, også kalt Koban (NTB). Foto: Stringer/turkey (Reuters)

Ville til Canada
Tanta til Aylan, Teema Kurdi, sier til den kanadiske avisen Ottawa Citizen at den lille familien hadde håpet å få asyl i Canada, hvor de hadde slektninger. Men familien fikk imidlertid avslag på asyl under G5-ordningen.

Denne ordningen tillater opphold for flyktninger på betingelse av at privatpersoner i Canada gir flyktningene følelsesmessig og økonomisk støtte. Asylsøkere som ikke har fått en formell flyktningstatus av FN, kan ikke innvilges opphold under denne ordningen, noe familien til Aylan ikke hadde, ifølge tanta.

- Jeg forsøkte å bidra og hjelpe dem, og mine venner og naboer hjalp meg med bankinnskudd, men vi maktet ikke å få dem ut, sier hun til avisen.

- Det er grunnen til at de reiste med båt, legger hun til.

Advarer europeiske ledere
En høytstående FN-tjenestemann, Philippe Douste-Blazy, har selv vært vitne til de horrible scenene som har utspilt seg i Middelhavet. I dag går han ut med en klar advarsel til europeiske ledere.

- Politikerne snakker om invasjon og massemigrasjon. Det er skapt en holdning med fremmedfrykt og nasjonalisme, sier han i et intervju med The Independent.

- Men vet du hva, disse populistene bør være forsiktige. Det europeiske folk er mer anstendig og humane enn de tror, og de vil ikke like å bli misbrukt til politiske formål.

Onsdag kveld begynte folk på sosiale medier å legge ut et bilde av Aylan og Galip hvor brødreparet ler og smiler.

Annonsebilag