SLOTTSPLASSEN (Nettavisen): Onsdag formiddag er det duket for ekstraordinært Statsråd hos Kongen. Det er ventet at Høyre-kvinnene Linda Hofstad Helleland (38) og Anniken Hauglie (43) kommer inn i regjeringen som henholdsvis kulturminister og arbeids- og sosialminister.

Helleland har inntil nå vært leder for Stortingets transportkomité. Hun er gift med Trond Helleland (52) som er Høyres parlamentariske leder. Ekteparet har to barn sammen.

På spørsmål fra Nettavisen om hvordan han ser på den sterke maktkonstellasjonen i ekteparet sier Helleland.

- Det har det forsåvidt vært en stund. Vi har begge vært i posisjon. Linda har vært leder for transportkomiteen på Stortinget.

Hauglie, som før kommunevalget var skolebyråd i Oslo, er gift med Høyre-mann Lars Jacob Hiim (44), som er statssekretær i Næringsdepartementet. Ekteparet har to barn sammen.

Hauglie har også vært sosialbyråd i Oslo, samt politisk rådgiver for sosialministeren under Bondevik II-regjeringen i 2003. Hun er født i Oslo og oppvokst i Ski.

Helleland er født på Klæbu i Sør-Trøndelag. Hun har vært på Stortinget siden 2001.

- Mye makt og innflytelse
Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, sier dette blir to svært mektige ektepar.

- Til sammen har de mye makt og innflytelse i det norske samfunn. Men dette er først og fremst partipolitikere som er ute etter å gjøre en god jobb for partiet og de posisjonene de har, mer enn å dyrke sin egen makt, går jeg utfra, sier Bergh til Nettavisen.

Han er ikke overrasket over at mektige politikere finner sammen og ender som ektemann og kone.

- Det er klart at folk som er politisk aktive og politisk interessert, har en tendens til å møte hverandre. Og da er det ikke uvanlig at begge i ekteskapet er politisk aktive, sier han.

- Begge ekteparene har to barn. Hvordan skal de få hverdagen til å gå opp med så krevende posisjoner?

- Det får de finne ut av selv. Men det er klart at dette er krevende roller. Det å være parlamentarisk leder for Høyre, er en viktig posisjon for å få regjeringens politikk gjennom på Stortinget, sier Bergh.

- Opplæringsministerpost
Mens Trond Helleland er Høyres parlamentariske leder på Stortinget, blir Linda Hofstad Helleland regjeringens nye kulturminister.

- Det å være minister er også svært krevende. Selv om kulturminister ikke er den aller mest krevende posisjonen i regjeringen, så er det en posisjon som får mye oppmerksomhet, sier Bergh.

- Er dette en opplæringsministerpost?

- Det kan godt hende. Det er mange kjente politikere som har hatt denne posten. For ferske politikere er det naturlig at man ikke starter med de tyngste postene.

De viktige partiprofilene HadiaTajik, Anne Enger, Valgerd Svarstad Haugland og Trond Giske har alle vært kulturministere.

Habilitetsproblemer
Anniken Hauglie blir regjeringens nye arbeids- og sosialminister. Bergh tror at denne posten vil være krevende i tiden framover.

- Jeg vil tro at det er en absolutt krevende og viktig jobb. Ikke minst når arbeidsledigheten blir et tema i Norge og en utfordring for regjeringen. Om to år kan det bli diskusjoner om ledighet og denne typen ting. Og da blir det en viktig post for regjeringen som helhet å ha en solid person på et profilert område, sier han.

Hauglie er altså gift med Lars Jacob Hiim, som er i skrivende stund statssekretær i Næringsdepartementet.

- Det er en veldig viktig posisjon det også. Men det er selvsagt en mindre sentral posisjon enn å være statsråd. Det er ikke en like profilert posisjon som det er å sitte helt på toppen i et departement.

- Er det problematisk at mann og kone sitter i den politiske ledelsen i hvert sitt departement?

- Det kan selvsagt oppstå habilitetsproblemer i konkrete enkeltsaker.