*Nettavisen* Nyheter.

Her er hvalkræsjerne

Foto: Anders Horne (Fremover)

- Jeg tipper båten gikk én meter opp i luften. Kan du tenke deg for et smell? De første som noen gang har kollidert med en hval i Norge, snakker ut.

05.09.10 09:00

Avisa Fremover kunne i dag fortelle den dramatiske historien om da Kjell Kuraas og hans barnebarn Jonathan kræsjet med en hval i Ofotfjorden fredag kveld.

- Det var dødsdramatisk. Etter kollisjonen så vi hvalen, som jeg mener var en stor vågehval, sier Kjell Kuraas til Fremover.

Resultatet av kollisjonen ble at propellen og skroget ble såpass skadet at båten måtte hentes langt ute på fjorden.

- Et forferderlig smell

10 år gamle Jonatan var den eneste som fikk et lite glimt av det store pattedyret, før båten braste inn i den.

- Han fikk øye på den gjennom rekkverket på ene siden. Selv sto jeg og så mot land akkurat da det skjedde, forklarer Kjell Kuraas.

- Det var et forferdelig smell, og jeg vil anslå det til at båten gikk én meter opp i luften. Kan du tenke deg for et smell? Båten veier mellom sju og åtte tonn, forteller Kjell Kuraas som vedgår at episoden var ytterst ubehagelig.

- Helt til å begynne med visste jeg jo heller ikke hva det var vi hadde truffet. Om det kanskje hadde vært en liten båt med folk i. Dødsubehagelig, sier han om episoden.

Oppskaket

- Jeg var jo også redd for at vi tok inn vann, og alle tok på redningsvester mens jeg var nede og sjekket båten for lekkasjer, forteller han til Fremover.

Selv om cabincruiseren også er utstyrt med en egen gummiflåte som de kunne gått i om situasjonen var blitt mer dramatisk, likte båteieren situasjonen dårlig.

10-åringen som var den eneste som hadde sett hvalen på nært hold, var veldig oppskaket etter smellen.

Sammenstøtet hadde vært så hardt, at både propeller og rorsystem ble satt ut av spill, men cruiseren tok ikke inn vann.

Tror det er knølhval
Ut fra beskrivelsene som Kuraas gir av hvalen, mener professor Tore Haug ved Universitetet i Tromsø, at det er en knølhval de så.

- Det stemmer ut fra lengden på dyret, og når de forteller at de også så sporden (halen, red.anm), så er jeg sikker på at det var en knølhval. Ingen av de andre aktuelle hvalene med en sånn størrelse, finnhval eller seihval, viser sporden, sier Kuraas til Fremover.

Han sier at han aldri før har hørt om en tilsvarende kollisjon mellom hval og båt utenfor Norskekysten.

- Hendelsen er veldig spesiell, fastslår han.

-Fra andre deler av verden har vi meldinger om flere kollisjoner mellom båt og hval, men jeg har aldri før hørt om noe lignende fra Norskekysten, sier Haug som opplyses å være blant de som vet aller mest om hval i Norge.

Les flere nyheter i Fremover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.