Her er iPhone

Foto: Paul Sakuma (Scanpix/AP Photo)

Apple-gründer Steve Jobs har lansert selskapets lenge etterlengtete mobiltelefon - og «barnet» skal hete iPhone

17.01.07 12:50

Etter to og et halvt års venting - og like lenge med rykter - er iPhone altså endelig en realitet.

- Vi vil ikke lage et produkt som er enten smart eller lettbrukt - vi vil lage et produkt som både er smart og enkelt i bruk, og det er akkurat det iPhone er, sier Apple-gründer Steve Jobs.

Les flere saker fra mobilen.no her.

Multi-touch
Apple har kvittet seg med talltastatur, kvittet seg med styluspenner og funnet opp en helt ny teknologi som de kaller multi-touch. Dermed er det altså klart for å bruke fingrene - akkurat som på en iPod.

Les også:Bli med på galskapen
Frekke doninger: De heftigste dingse-bilene.

Operativsystemet vil være kjent for de fleste som har tatt i en Mac - iPhone kjører nemlig OSX. Og hvorfor har det det?

- Det har alt du trenger! Multitasking, nettverk, strømsparingsmuligheter, grafikk, sikkerhet, video, lyd, sier Steve Jobs i sin Keynote. Det skriver Engadget.

Sensorer
iPhone skal ha tre avanserte sensorer. Den har en sensor som gjør at både lyset på skjermen og trykkfølsomheten skrus av når du legger telefonen til øret. I tillegg har den en sensor som justerer lysstyrke og dermed sparer strøm. Den tredje sensoren får med seg om du holder telefonen vannret eller loddrett, og tilpasser seg etter det.

Når du ser på bildene dine kan du enkelt snu telefonen og se bildene i landskapsmodus dersom du ønsker det.

Spesifikasjoner
iPhone er en quad-band telefon med støtte før EDGE, Bluetooth 2.0 og WiFi. Den har ikke fått støtte for 3G. Telefonen er 11.6 millimeter tykk, og ser ikke ut til å være spesielt bred eller lang heller.

Med det trykkfølsomme systemet kan du bla rundt i musikkfilene dine, finne frem filer og selvsagt bruke iPhone som telefon.

Visual voicemail lar deg velge og vrake i beskjedene dine, akkurat som du gjør når du leser e-post. Er en melding mer interessant eller viktigere enn en annen, kan du velge å høre den først.

Telefonen har ogå et kamera som tar bilder i 2 megapikslers oppløsning.

For brukere som kjenner til Apples øvrige produkter vil også iPhone ha nettleseren Safari ombord.

4 eller 8
iPhone kommer i to størrelser - en med 4 gigabyte lagringsplass og en med det dobbelte, altså 8 gigabyte. Prisene på de to telefonene er satt til rundt 3500 og 4200 kroner. Dessverre ryktes det at disse prisene er med 2 års binding - så skal du ikke binde deg opp vil prisen trolig ligge en god del tusenlapper høyere.

Ifølge Engadget og MacRumors.com vil telefonen bli tilgjengelig nærmere jul - altså om et knapt år. Om iPhone allikevel kommer til å bli populær uten 3G, uten HSDPA og med et 2 megapikselkamera er det for tidlig å spå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag