RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: GIL COHEN MAGEN (REUTERS)

Her er Israels nye supervåpen

Sist oppdatert:
Dette ubemannede flyet kan trolig bombe iranske mål.

Det israelske luftforsvaret viste fram sin nye stolthet under en seremoni på flybasen Tel Nof utenfor Tel Aviv søndag.

Det ubemannede flyet Heron TP har et vingespenn på 26 meter, noe som gjør den like stor som en Boeing 737-maskin.

Dette utgjør dermed det største ubemannede flyet i det israelske forsvaret.

Kan fly i 20 strake timer
Flyet kan oppholde seg i luften i 20 strake timer, og er utviklet for å drive overvåking og bombeslipp. Den kan nå en høyde på 40.000 fot, eller 12.000 meter, melder nyhetsbyrået AP.

- Med innvielsen av Heron TP, så realiserer vi luftforsvarets drøm. Heron TP er et teknologisk og operasjonelt gjennombrudd, sier brigadesjef Amikam Norkin, som er sjef for flybasen som skal operere dronene.

Les også: FN: - Nå lager de atomstridshoder

Flyprodusenten Israel Aerospace Industries sier at flyet kan nå Persiabukta under ett tokt, noe som gjør den i stand til å utføre angrep mot erkefienden Iran. Det israelske forsvaret nekter å svare på hvor stor flåten er, eller om den er utviklet for nettopp å brukes mot Iran.

- Viktig redskap mot Iran
Derimot har anonyme israelske tjenestemenn sagt at flyet kan være et viktig redskap mot Iran, og brukes til overvåking og sette kommunikasjonen til fienden ut av spill.

Israelerne anser Iran for å være en strategisk trussel ettersom sistnevnte flere ganger har truet med å utslette Israel fra kartet. I tillegg utgjør Irans omstridte atomprogram et stort problem for Israel dersom det viser seg at iranerne faktisk utvikler atomvåpen.

Iran hevder selv de kun har fredelige formål med sitt atomprogram, men Det internasjonale energibyrå (IAEA) antydet i forrige uke at iranerne allerede er i gang med å utvikle atomstridshoder, som kan festes på langdistanseraketter.

Israel er selv en av verdens atommakter, men har aldri ønsket å bekrefte dette offentlig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere