RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er jordbruksoppgjøret

ENIGE: Nils T. Bjørke i Norges Bondelag og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk har blitt enige i jordbruksoppgjøret.
ENIGE: Nils T. Bjørke i Norges Bondelag og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk har blitt enige i jordbruksoppgjøret. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
950 millioner fikk bøndene. Det var halvparten av hva de krevde.

Norges Bondelag og staten har kommet frem til enighet i årets jordbruksoppgjør. Prinsippet om bedre tollbeskyttelse for melk var avgjørende for enigheten mellom staten og Norges Bondelag.

Du se presentasjonen av årets landbruksoppgjør på Nett-TV her.

Norsk Bonde- og småbrukarlag valgte fredag ettermiddag å bryte årets jordbruksforhandlinger. Dermed var det opp til Norges Bondelag å forhandle med staten alene.

Tilbudet til bøndene var opprinnelig på 750 millioner kroner. Torsdag kveld la staten til ytterligere 200 millioner kroner.

Avtale på 950 millioner
- Det er inngått en jordbruksavtale på 950 millioner kroner, 910 millioner mindre enn bøndene krevde. Dette er en avtale som sikrer jordbrukeres inntektsutvikling på linje med andre grupper. Et viktig premiss for avtalen er at finansminister Sigmund Johnsen fredag varslet en forsterkning av tollvernet på melk. Det er denne endringen partene har lagt til grunn for avtalen, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i en pressekonferanse lørdag klokken 13.

Leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, la ikke skjul på at det ligger vanskelige valg bak avtalen. Bøndene hadde i utgangspunktet krevd nesten 1,9 milliarder kroner, og Bjørke synes derfor avtalen har vært vanskelig å svelge.

- 950 millioner kroner er for lavt. Det er ikke tvil om at det var endringen om tollvernet for melk som var avgjørende for denne avtalen, sier han på pressekonferansen.

Ikke gjennomslag for inntektskrav
Bjørke er skuffet over at staten ikke vil g i bøndene et lavinntektstillegg, noe som var vesentlig for jordbrukets utgangspunkt i forhandlingene.

- Vi har ikke fått gjennomslag for inntektskravet, men må allikevel gi staten rett i at inntektsutviklingen i perioden 2009 til 2011 samlet vil gi jordbruket en kronemessig utvikling som andre grupper i samfunnet, sier han.

Lars Peder Brekk opplyser at det vil bli en velferdsøkning på fem prosent, og at den gjennomsnittlige inntektsøkningen vil bli på mellom 11.000 og 12.000 kroner i året.

- Har oppnådd store forbedringer
Brekk sier at avtalen prioriterer grasbaserte produkter som melk, storfekjøtt og sauehold.

- Det er god og balansert distriktsprofil, både i tråd med regjeringens mål og prioriteringene i jordbruket, sier han på pressekonferansen.

Brekk legger ikke skjul på at han er svært fornøyd og glad over at avtalen er i boks, mens Bjørke synes valgene har vært vanskelige.

- Det har vært vanskelige valg, men for meg var sikringen av melkeproduksjonen i landet helt avgjørende. Samtidig er det helt avgjørende for matproduksjonen i Norge at bøndene får en inntekt som setter næringen i stand til å investere i fremtiden, sier lederen for Norges Bondelag på pressekonferansen.

Han mener likevel at de har klart å løfte alle produksjoner inntektsmessig sett i forhold til statens tilbud.

- Spesielt er det oppnådd store forbedringer for kornprodusenter.

Kornbøndene er taperen
Likevel er det også kornprodusentene som har kommet dårligst ut i avtalen.

- Det er ingen tvil om at det totalt sett er kornbøndene som kommer dårligst ut av disse forhandlingene, sier Bjørke.

Dyrere matvarer
Avtalen betyr høyere priser på matvarer i butikkene. Kjøttprodukter vil øke med 0,5 prosent, melk med 2,5 prosent og frukt og grønt vil bli 3 prosent dyrere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere