RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
MINDRE ALKOHOL: KrF vil ha ned alkoholforbruket i Norge, og mener det må koste litt for den enkelte.
MINDRE ALKOHOL: KrF vil ha ned alkoholforbruket i Norge, og mener det må koste litt for den enkelte. Foto: Kyrre Lien (NTB scanpix)

Her er KrFs 15 bud for et tørrere Norge

Sist oppdatert:
Vil fjerne alkohol fra fotballkamper, og kutte i taxfreekvoten.

KrF har utarbeidet 15 tiltak for å få ned norsk alkoholforbruk.

- Det har vært cirka 40 prosent økning i totalkonsumet av alkohol i Norge de siste 20 årene. Det gjør at vi faktisk har en stor helseutfordring, sier helsepolitisk talsperson i KrF, Olaug Bollestad, til Nettavisen.

At forbruket av alkohol har økt med så mye som 40 prosent de siste 20 årene, er imidlertid usikkert, ifølge en artikkel Nettavisen tidligere har skrevet.

MINDRE FORBRUK: KrFs helsepolitiske talsperson Olaug Bollestad mener vi er nødt til å gjøre noen tiltak som koster noe for den enkelte for få ned alkoholforbruket.

KrF mener det må tas en rekke grep, og foreslår blant annet å redusere skjenketiden fra klokken 03 til 02.

De ber også regjeringen vurdere en reversering av den siste endringen av taxfree-kvoten, som gjorde at man kunne ta med seg flere vinflasker hjem fra reisen.

- Et formidabelt antall personer lider av overforbruk, påpeker Bollestad.

Se alle tiltakene lenger ned.

Nei til «Happy Hour»
Partiet vil i tillegg at det innføres krav om at rusfrihet skal være en forutsetning for offentlig støtte til idrettsarrangementer, og endre alkoholloven slik at det ikke blir mulig å dumpe prisene på utesteder, som for eksempel i form av «Happy Hour».

- Verdens Helseorganisasjon ønsker å redusere det totale alkoholforbruket med 10 prosent innen 2020. Det har også regjeringen og Stortinget sluttet seg til, og for å få til det så må vi gjøre noen tiltak, sier KrF-politikeren.

Målet med KrFs 15 forslag er å få nordmenn til å drikke mindre.

Fakta: KrFs 15 forslag for å redusere alkoholforbruket

Klikk for å åpne faktaboksen
 

1. Utarbeide et samfunnsregnskap for å sette søkelys på de enorme kostnadene bruk av alkohol innebærer for samfunn, arbeidsliv og ikke minst enkeltpersoner og deres familier.

2. Endring av alkoholloven for slik å redusere maksimal skjenketid fra kl. 03.00 til kl. 02.00.

3. Utrede hvorvidt bevillingsgebyrene i § 6-2 i forskrift til lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. bør endres slik at gebyrene ikke lenger defineres som minimumssatser, men at bevillingsmyndigheten i særlige tilfeller kan bestemme at gebyret skal settes høyere.

4. Vurdere en reversering av den siste endringen av taxfree-kvoten ut fra en evaluering av hvordan kvoten påvirker Vinmonopolets salg og stilling som et av de viktigste alkoholpolitiske instrumentene.

5. Likestille regelverkene for salg og skjenking slik at det ikke blir mulig å dumpe prisene på utestedene.

6. Opprettholde reklameforbudet for alkohol.

7. Tiltak som begrenser forbruksdrivende produktinformasjon.

8. Vurdere om det ikke lenger skal kunne tillates å ha pengespillautomater på steder der det skjenkes alkohol.

9. Innføre sterkere tiltak mot smugling til Norge gjennom bedre kontrollmekanismer, som blant annet flere mobile skannere og tilstrekkelige driftsmidler til kontrollarbeid.

10. Styrke frivillige lag og organisasjoner som driver opplysninger og holdningsskapende rusarbeid.

11. Innføre et krav om at rusfrihet skal være en forutsetning for offentlig støtte til idrettsarrangement.

12. Styrke AKAN (Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk) sitt arbeid.

13. I større grad enn i dag tilrettelegge for behandlingstilbud for familier med alkoholproblemer.

14. Sørge for at gravide får god informasjon om skaden alkoholinntak under svangerskap kan påføre barnet, herunder sikre at alle gravide informeres om dette på svangerskapskontroll.

15. Sikre at gravide med rusavhengighet får tettere oppfølging, og vurdere å opprette egne rusavvenningsinstitusjoner for disse.

- Vi vet at om vi flytter skjenketiden fra 03 til 02, noe som utfordrer regjeringspartiene, da vil skadeomfanget reduseres med 17 prosent ifølge Sirus. Da nytter det ikke å svare som Høyre og Frp gjør, at vi da vil få mer nachspiel, sier Bollestad, og legger til:

- Når KrF kommer med det forslaget er det ikke for å være mer snerpete, det er faktisk for å nå målet om en reduksjon i totalforbruket med 10 prosent. 

- Alkoholfritt i idretten
Bollestad mener et viktig tiltak vil være å fjerne alkoholsalget på fotball- og ishockeykamper.

- Når vi sier at vi gjerne vil ha idretten alkoholfri, er det fordi idretten skal være en arena for alle. Hvis du er en tørrlagt alkoholiker som har tre barn, så er det en utfordring å gå i idrettsmiljøet om du der skal møte alkoholen igjen, sier hun.

Hun påpeker at heller ikke dette er noe de har kommet på av seg selv.

- Vi holder oss til faginstanser som politiet, Actis og AKAN, som faktisk sier at gjør vi noen grep så er dette både forebyggende for barn og unge og ikke minst tiltak som kan hjelpe regjeringen og Stortinget for å nå målet om redukasjon, sier Bollestad.

- Koster litt for den enkelte
- Men dette vil ikke være så populært i en del kretser?

- Nei, men hvis vi skal nå målsettingen utifra samfunnsansvaret og samfunnskonstnadene, både for samfunnet og enkeltmennesket, må vi være villige til å gjøre noen tiltak, og kanskje noen tiltak som koster litt for den enkelte av oss, sier hun, og fortsetter:

- Vi må ikke stikke hodet i sanden og si at alkoholpolitikk ikke er noen utfordring, for misbruk er et av de største helseproblemene vi har, sier Bollestad.

Hun påpeker samtidig at man heller ikke må tro at det ikke vil koste penger å redusere skadeomfanget av alkoholforbruk.

- Regjeringen har gjort det mer liberalt
Bollestad liker derfor dårlig at regjeringen, som de samarbeider tett med, åpner Vinmonopolet påskaften, pinseaften og nyttårsaften, samt valgdagen.

I tillegg til at de har økt taxfreekvoten.

- KrF føler nok at det som regjeringen har gjort av små endringer i norsk alkoholpolitikk, i sum har gjort alkoholpolitikken litt mer liberal. Vi vet også at økt tilgang gir økt forbruk. Da kan vi ikke si at det er små justeringer, for i sum gjør dette at det blir vanskelig å nå målet, sier hun.

- Hvorfor er det nødvendig å reversere den økte taxfreekvoten?

- Grunnen til det er at når man øker kvoten, så har tallene hos Vinmonopolet gått ned, men det totale konsumet har ikke gått ned av den grunn. Det vil ikke KrF være med på, sier Bollestad.

- Det er et paradoks
Aller helst hadde hun sett at hele taxfreeordningen ble fjernet.

- I utgangspunktet er det et paradoks at vi selger de tre mest skadelige produktene uten moms, sukker, alkohol og tobakk. Men det er flertall for å ha det, og da må vi ihvertfall tenke hvordan vi kan gjøre det slik at forbruket går ned, sier hun.

Forslagene til KrF ble votert over i Stortinget tirsdag, men ble nedstemt med 98 mot 6 stemmer.

- Jeg synes det er uforståelig. Ikke engang AKAN fikk støtte. Her er det mange forslag som ikke koster i budsjett, samtidig noen som koster. Skal en nå mål, må en prioritere, sier Bollestad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere