RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er krigens sanne ansikter

Den seks år gamle jenta laiba Hazrat poserer for fotografen.
Den seks år gamle jenta laiba Hazrat poserer for fotografen. Foto: Muhammed Muheisen
Sist oppdatert:
Disse barna er født og oppvokst under flukt fra krig.

Pakistan har tatt imot en av verdens største flyktningestrøm de siste 30 årene. Da amerikanerne innledet sin invasjon i 2001, flyktet afghanerne over grensen til Pakistan og inntok de samme jordhyttene som deres landsmenn hadde bygget 20 år tidligere - da Sovjet invaderte Afghanistan.

Siden 2001 har 3,8 millioner afghanske flyktninger returnert til hjemlandet. Mens det er fortsatt 1,6 millioner registrerte, afghanske flyktninger i Pakistan, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), melder The Times. Det antas at nærmere én million afghanske flyktninger oppholder seg ulovlig i Pakistan. De aller fleste lever under svært fattige kår.

Bor i en slum
Tolv år gamle Awal Gul bor i en slum i utkanten av Islamabad. Han har aldri gått på skole, og jobber på et grønnsakmarked. Drømmen hans er å bringe ære over hjemlandet sitt ved å bli en spiller på det nasjonale cricketlaget.

- Mitt land er Afghanistan, og vi har ingenting i Pakistan, sier gutten.

En fotograf fra nyhetsbyrået Associated Press, Muhammed Muheisen, har fotografert en rekke gripende bilder av afghanske barneflyktninger.

Selv om mange ikke føler seg hjemme i landet de har flyktet til, så er det svært dårlige utsikter når det gjelder å vende tilbake til et borgerkrigsherjet hjemland.

- Har fått nok
Mange pakistanere har fått nok av de afghanske flyktningene, og føler at de koster mye penger. Dermed blir det stadig mer press på den pakistanske regjeringen for å få sendt dem ut av landet og tilbake til Afghanistan.

Flere millioner flyktet over grensene til Pakistan da Sovjetunionen invaderte Afghanistan i 1979. Etter krigen var det krigsherrene som herjet i det fattige landet, og etter hvert var det Taliban som tok over kontrollen i 1996. Taliban terroriserte befolkningen med sine strenge islamske lover fram til deres fall i 2001.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere