OSLO (Nettavisen): Irske meteorologer har døpt den stormen «Ellen» og rykket ut med farevarsler både på gult, oransje og rødt nivå. Nå er lavtrykket på vei mot Norge og vil styre været her inn mot helga.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

- Det blir nok ikke like ille når det treffer oss, men vi får en mer ustabil værtype, spesielt i Sør-Norge, sier statsmeteorolog Marit Berger til Nettavisen. Det betyr perioder med vind og nedbør.

- Det er fortsatt en del usikkerhet rundt når lavtrykket treffer oss, og vi er i tenkeboksen når det gjelder farevarsler, sier Berger.

Hun sier særlig Vestlandet må være forberedt på mest vind og nedbør, men Østafjells kan ikke regne med å gå fri.

- Jeg vet ikke om vi kan si at høsten er kommet, men det blir iallfall en høstlig slutt på denne uka, sier meteorologen.

I Nord-Norge ser ikke værutsiktene særlig mye bedre ut. Der kan man imidlertid vente seg stigende temperaturer, men ikke finvær.

Vestlandet får en forsmak

Onsdag ligger «Ellen» utenfor kysten av de britiske øyer og har ennå ikke gjort seg gjeldende i våre farvann. Den nordlige delen av Vestlandet (Sogn og Fjordane), Møre og Romsdal og Trøndelag får likevel en forsmak på det som kan komme. For disse områdene er det sendt ut gult farevarsel for styrtregn. Fra onsdag ettermiddag er det ventet lokalt kraftige byger med torden.

Se oppdatert farevarsel på yr.no

Irland: Gult, oransje og rødt farevarsel

Stormen «Ellen» er ventet å nå land i Nord-Irland sent onsdag kveld med vindkast opp i 80 kilometer i timen. Det er fare for at uværet vil forstyrre trafikken og kan føre til ødeleggelser.

Irske meteorologer Met Éireann har onsdag ettermiddag sendt ut rødt farevarsel for Cork for «sjeldent og veldig farlige værforhold».

Fra før er det utstedt oransje farevarsel, det nest høyeste nivået, for kraftig vind langs sør- og vestkysten av Irland.

Det ventes videre svært høy stormflo i kystområdene.

Det er sendt ut gult farevarsel for sterk vind for hele Irland samt oransje farevarsel for Galway, Mayo, Clare, Cork, Kerry, Limerick og Waterford, melder BBC News.