RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SV (-)

Her er Lysbakken på plass i Stortinget

Sist oppdatert:
Minister i går - stortingsrepresentant i dag.

Mandag gikk Audun Lysbakken (SV) av som barne- og likestillingsminister, og allerede tirsdag var han på plass i stortingssalen.

«Lysbakken setter storting. Velkommen tilbake til Stortinget Audun», skriver SV på Twitter tirsdag ettermiddag.

Lysbakken fortalte selv mandag at han skal tilbake til Stortinget som stortingsrepresentant.

- Jeg går av fordi jeg har ansvar og tar ansvar. Det som er avdekket, er alvorlig, sa Lysbakken da han på en pressekonferanse overrasket mange - og trakk seg som minister.

KOMMENTAR: Lysbakken er en merket mann

Siden Lysbakken nå entrer stortinssalen, må Gina Barstad (25) rydde kontoret og gi plassen til eksstatsråden.

- Burde erklært meg innhabil
Lysbakken har vært i hardt vær de siste ukene, etter at det ble kjent at hans departement hadde bevilget penger til Jenteforsvaret, en undergruppe til Sosialistisk Ungdom.

Mandag ble det kjent at hans departement også har gitt 13,5 millioner kroner til stiftelsen Reform - ressurssenter for menn, som han selv har styrt.

På pressekonferansen, der han fortalte at han trekker seg, sa Lysbakken at han burde ha erklært seg selv inhabil når det gjaldt den årlige støtten til stiftelsen. Årsaken var hans nære relasjon til stiftelsens leder.

- Jeg har stoppet alle tilskudd til Reform inntil videre, sa Lysbakken.

Han fikk avskjed i nåde i et ekstraordinært statsråd på Slottet, og forlot med en gang jobben i barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

- Tror folks respekt for ham har økt
Saken kommer på et verst tenkelig tidspunkt for SV, som til helgen skal velge ny SV-leder - der Lysbakken er eneste kandidat.

Lysbakken selv ønsker fortsatt å bli partiets nye leder, og fikk i går støtte av blant annet avtroppende leder Kristin Halvorsen.

- Han har trukket seg, og det mener jeg det står respekt av. Jeg mener han vil bli en bedre partileder etter denne dagen og de siste ukene, enn han ellers ville ha vært, sa Halvorsen til Nettavisen.

Halvorsen sa at hun vil be landsmøtet om å velge Lysbakken som ny SV-leder. Dette var først gang hun gikk ut og støttet hans kandidatur.

- Jeg tror at folks respekt for han har økt. Alle ser at dette er en ekstrem vanskelig situasjon. Mange forhold skulle tilsi at man ikke trakk en så dramatisk konklusjon, sa hun.

Lokallag vil fjerne Lysbakken
SVs valgkomité gjorde det mandag kveld også klart at de står fast ved innstillingen av Audun Lysbakken til vervet som partileder.

Men ikke alle er like begeistret. SVs lokallag i Røyken mener Lysbakken ikke bør bli ny partileder.

- Styret i Røyken SV er ikke bekvemme med å få Audun Lysbakken som ny SV-leder, spesielt etter det som har skjedd den siste tiden, og etter at han har trukket seg som statsråd. Vi ber ham derfor om å trekke sitt kandidatur, og ber samtidig Heikki Holmås om å stille som lederkandidat igjen. Vi trenger et grasrotopprør mot partielitens unisone, servile og nesegruse støtte til Audun Lysbakken. Partiet må gjenreises. Da trenger vi en leder som også kan sitte i regjering, skriver lokallaget på sin hjemmeside.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere