*Nettavisen* Nyheter.

Her er Mælands sluttavtale

Foto: (Scanpix)

Blir spesialrådgiver og får samme lønn frem til 31.12.2013. Årslønn: 1 426 200.

28.09.12 19:03

(Nettavisen): Mæland valgte overraskende å si opp sin stilling med umiddelbar virkning den 16. august, etter den knusende rapporten fra 22. jui-kommisjonen.

I ettermiddag, 28. september, fikk Nettavisen tilgang til sluttavtalen mellom Øystein Mæland og Justis- og beredskapsdepartementet.

Øystein Mæland beholder lønna han hadde som politidirektør i et 15 måneder langt oppdrag for Helse- og omsorgsdepartementet. Når han går av, får han en sluttpakke for seks måneders lønn, tilsvarende 713.000 kroner. Han får også rett til å ta ut tre måneders studiepermisjon.

- Tilfreds med avtalen
Mæland krevde over 1 million kroner etter at åremålskontrakten han hadde som politidirektør ble brutt.

Etter å ha sittet i forhandlinger med Justisdepartementet i flere uker, kom partene fredag til en avtale. Mæland skal jobbe med reformer innen rettspsykiatri for Helse- og omsorgsdepartementet ut 2013. Han beholder årslønnen han hadde som politidirektør på 1.426.000 kroner.

- Øystein Mæland er tilfreds med at man har funnet fram til en aktiv avtale hvor han kan bruke sin kompetanse til nytte for både Justisdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet, og hvor han samtidig sikres tid og økonomi til å finne annen stilling, sier Mælands advokat Nicolay Skarning.

Les utdrag fra sluttavtalen under:
«Mæland står til rådighet for oppdrag i Justis - og beredskapsdepartementet eller annen statlig virksomhet til og med 31.12.2013. I denne perioden opprettholder han nåværende lønn. Mælands fratreden medfører at han går ut av lederlønnssystemet, og avlønningen vil skje etter Hovedtariffavtalen. Stillingskoden er1220, spesialrådgiver. Avlønningen fastsettes til lønnstrinn 101 på skattetabellen, pt kr 1 215 800, pluss et tillegg etter B-tabellen lønnstrinn 110, pt kr 88 000, pluss et tillegg B-tabellen lønnstrinn 110, pt 88 000, pluss et tillegg B-tabellen lønnstrinn 43, pt 34 400. Det vil si en totallønn på 1 426 200. Stillingen medfører rett til vurdering for alminnelig lønnsøkning i 2013 på vanlig måte», står det i sluttavtalen.

Solhjell: En minnelig avtale
Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell har vært settestatsråd i saken, da justisminister Grete Faremo er inhabil. Han sier til Nettavisen at avtalen mellom Mæland og staten er en minnelig løsning.

- Når det er sagt syns jeg det er viktig å understreke at det er viktig at vi får benyttet oss av Mælands kompetanse på en god måte. Han skal nå jobbe med ting han er spesielt kvalifisert til. Og oppgavene er ikke minst svært viktige, sier han.

- Manglet tillit
Da Mæland sa opp sin stilling sendte han ut en pressemelding hvor det blant annet het: «Tillit fra justisministeren er avgjørende for at jeg kan bli værende i min stilling. Når statsråden og andre politikere ikke utvetydig har kunne klargjøre dette, gjør det det umulig for meg å gå videre med dette arbeidet. Jeg har derfor i kveld bedt om å fratre min stilling».

Da han trakk seg, hadde Mæland i utgangspunktet fem år igjen av åremålet.

Nettavisen har tidligere skrevet at arbeidsavtalen hans viser en årslønn var på 1.426.000 kroner.

Kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet har tidligere uttalt at Mæland ikke har jobbet for Justisdepartementet etter at han sa opp sin stilling.

LES GUNNAR STAVRUMS KOMMENTAR: Krever en million kroner for å gå frivillig. Det bør han få.

BAKGRUNN:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.