*Nettavisen* Nyheter.

Her er Millehaugens thriatlon

Foto: Berit Roald (Scanpix)/Kjetil Mæland (Nettavisen)

Millehaugen tapte med 2 minutter og 2 sekunder da troverdigheten hans ble testet.

20.01.11 15:10

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Drapssaken mot Millehaugen har kokt ned til sekunder. Kunne Millehaugen ha kommet seg fra Torshov til Godlia T-banestasjon på den tiden han beskriver?

Politiet mener nei, og hvis Stig Millehaugen skal bli frikjent så er han nødt til å overbevise Oslo tingrett om at hans thriatlon var mulig.

– Hadde du parkert bilen fem over sju så hadde ikke engang Vebjørn Rodal klart å komme seg til Godlia, sa aktor Svein Holden om Stig Millehaugens løpetur i Oslo tingrett torsdag.

Han er skråsikker på at Stig Millehaugens thriatlon - gå - kjøre - løpe - aldri kunne blitt gjennomført på den tiden Millehaugen hevder.

Sekundene
Torsdag ble det avspilt en rekonstruksjon i retten som viser at politiet brukte 38,48 minutter på å gjennomføre de bevegelsene Millehaugen påstår at han gjorde rett etter at drapet skjedde.

Hvis Millehaugen skal bli trodd så må han ha gjennomført den samme distansen på 36,46 minuttter - altså 2 minutter og 2 sekunder fortere enn politiet.

Da må Millehaugen også bli trodd på at han ikke ventet særlig lenge på trikkeholdeplassen på Torshov før han forlot sentrum.

Vi tar dette etter klokka:
Her er sakens kjærne:

Klokken 18.30 mandag 19. januar 2009 ble Mohammed Javed skutt i bakhodet på Haugerud.

På dette tidspunktet sier Millehaugen at han sto på trikkeholdeplassen på Torshov. Han skulle møte en person 18.30. Da personen ikke kom, forlot han sentrum. Millehaugen er avhengig av å bli trodd på at han forlot trikkeholdeplassen 18.40 - og ikke et sekund over.

Han har tidligere forklart at han ventet til både 18.45 og 18.50. Det var før minuttene begynte å bli viktige i denne straffesaken.

Les egen sak: Millehaugens minuttkrig

Klokken 19.16.46 tok Millehaugen T-banen fra Godlia. Denne holdeplassen ligger mellom åstedet og der Millehaugen påstår at han reiste. Millehaugen må altså få Oslo tingrett til å tro at han var på et kort besøk på Bøler den kvelden, og ikke på Haugerud og skjøt Javed.

Politiet har gjennomført en rekonstruksjon av turen til Millehaugen for å avdekke om det er mulig å gjøre det han hevder. Torsdag ble denne videoen avspilt i retten i sin helhet.

Politiet har laget en film der har rekonstruert Millehaugens tur fra trikkeholdeplassen på Torshov til Godlia T-banestasjon. Torsdag ble filmet spilt av i retten.

Politiets rekonstruksjon

Tiden politiet brukte er som følger:

3,25 minutter fra trikkeholdeplassen til der bilen sto parkert på Torshov.

14,14 på bilturen fra Torshov til Bøler i en hastighet noe over den gjeldende fartsgrensen, men det var også noe trafikk denne dagen som senket bilens gjennomsnittsfart.

0,39 minutter fra bilen stopper på Bøler til løpeturen starter. Da har markøren vært innom postkassa. Millehaugen hadde sin postadresse på dette stedet. Han har forklart at han dro til Bøler for å sjekke om det hadde kommet et brev fra NAV. Deretter ringte han på dørklokken før han begynte å jogge. Markøren ringte ikke på dørklokka.

20,30 minutter på joggeturen fra Bøler til Godlia. Turen er 3,63 kilometer lang. Markøren hadde fått beskjed om å jogge rolig.

Total tidsbruk: 38,48 minutter.

Hvis Millehaugen skal ha rukket dette, må han altså ha gjennomført turen på 2 minutter og 2 sekunder mindre enn politiets markør.

I tillegg må han bli trodd på at han ikke ventet mer enn 10 minutter over tiden på Torshov. Avtaletidspunktet var altså 18.30 mens Millehaugen sier han forlot stedet 18.40.

Millehaugen mener at han gjennomførte denne ruta noen minutter fortere enn politiet, og at politiets test styrker hans egen forklaring.

- Hvordan kan jeg vite, 1,5 år før dere gjennomfører denne turen, at det tar akkurat så lang tid. Tidsaspektet er overensstemmende med når dere gjennomfører denne testen, sa Millehaugen i retten.

Nedenfor kan du se kart over de sentrale stedene i saken.

HTML EMBED

Vis Drapet på Haugerud i et større kart

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag