*Nettavisen* Nyheter.

Her er millionutstyret som må skrotes

Foto: Curato Røntgen (Curato)

Helse Sør-Øst vil ikke fornye avtalen med røntgeninstitutt. Nå advarer instituttet, og truer med rettssak.

16.12.10 11:55

- Konsekvensen for oss er dramatisk, sier daglig leder Mona Rydland ved Curato Røntgen til Nettavisen.

Helse Sør-Øst vedtok i november å ikke fornye avtalen de har med Curato Røntgen.

Totalt fem avdelinger, to i Oslo, en i Lillestrøm, Porsgrunn og Gjøvik, med til sammen 120 ansatte, står dermed i fare for å måtte stenge dørene fra nyttår. Røntgenavdelinger som gjennom flere år har bygget opp kompetanse og har investert i ustyr for over 100 millioner kroner.

Alt dette blir nå radert bort, til fordel for anbudsvinneren Unilabs som må bygge opp nye avdelinger med nytt utstyr og nye ansatte. Unilabs er tildelt 78 prosent av det radiologiske markedet i helseforetaket, mens resten av markedet er tildelt Aleris i Oslo og Røntgensenteret i Kristiansand.

- Kompetansen vi har bygget opp over flere år, blir bare pulverisert, konstaterer Rydland.

- Juridiske feil
Curato Røntgen har klaget på vedtaket, men fikk mandag beskjed om at klagen ikke er tatt til følge. Nå vurderer de å gå til rettslige skritt.

- Vi har ikke gitt opp, og vurderer å bestride avgjørelsen og å gå til domstolen. For vi mener absolutt at det er gjort juridiske feil i anbudsprosessen, sier Rydland.

De mener Helse Sør-Øst har vurdert kriteriene for tildelingen av anbudet, som betyr en omsetning på om lag 200 millioner kroner for anbudsvinneren, helt feil.

- Kvalitet skulle telle 50 prosent, tilgjengelighet 20 prosent og pris 30 prosent. Men vi mener de ikke har vurdert anbudene etter dette. Det kan virke som de kanskje har sett seg blind på at jo større volum, jo mer lønnsomt. De samfunnsøkonomiske konsekvenser av de store endringene, kan de ikke ha tatt høyde for, mener den daglige lederen.

Unilabs har fra før av seks røntgeninstitutt i Norge.

- Lengre ventetid
Rydland spår kaotiske tilstander for pasientene fra nyttår dersom de ikke får fortsette.

- Akkurat nå er det ingen som vet hva som skjer, for det er ikke blitt skrevet noen kontrakt ennå. Så det haster med å få en avklaring, sier hun til Nettavisen.

Alle næværende avtaler går ut 31. desember, og Curato må da etter planen stenge dørene.

- Nå lever de ansatte i uvisshet om de har jobb fra 1. januar, sier Rydland.

Også for pasientene vil det merkes, med lengre ventetid - og lengre reisetid, ifølge henne.

- De har mye investeringer de skal gjøre. De skal bygge ut og det tar mer tid enn jeg tror de har beregnet. Det er ganske komplekse maskiner som skal på plass, sier Rydland.

- Å etablere et institutt på under tre måneder, det er tøft, sier hun.

- Ikke begynt å bygge
I Oslo har Unilabs to røntgeninstitutt, det samme antallet som Curato har i dag. Men pasientene i Akershus må heretter også inn til Oslo, ifølge tildelingen, da anbudsvinneren ikke har institutt i dette området.

- Det er 120.000 pasienter som tilhører avdelingen vi i dag har på Lillestrøm, og som nå må inn till Oslo, sier Rydland.

Avdelingen på Gjøvik legges ned, og i stedet skal Unilabs etablere seg på Hamar.

- På Hamar har de ikke startet byggingen ennå. Det vil si at alle pasientene fra Innlandet må da inn til Oslo i en periode, sier hun.

En ny avdeling skal også etableres i Drammen.

- Der har de knapt begynt med lokalene. At de ikke er klare der til 1. januar, det er helt sikkert, sier Rydland.

Pasienter som i dag tilhører Telemark, skal heretter til Kristiansand eller Tønsberg.

- Hvor stor kapasitet de har der, det vet jeg ikke. For det første får de lengre reisevei, og man må kanskje be seg fri fra jobben om man skal på undersøkelse, sier hun.

- Koster mye å flytte
- Hva gjør dere med millionutstyret?

- Vi må jo stenge virksomheten, og det koster mye å flytte maskinene. Men det virker jo litt merkelig at de skal investere over 100 millioner kroner mens andre må nedlegge og stenge en virksomhet med store verdier, sier Rydland.

Curato har årlig om lag 200.000 pasientbesøk.

- Skaper monopol
Blir anbudet stående, vil Unilabs få 80 prosent av røntgenmarkedet i Helse Sør-Øst.

Rydland advarer mot å skape et monopol.

- På sikt tror jeg ikke dette er den mest lønnsomme avgjørelsen Helse Sør-Øst har gjort. Og konsekvensen hvis dette står ved lag, blir at de utraderer konkurransen i privatmarkedet. Du skaper en monopolsituasjon, sier hun.

- Øker kapasiteten for samme pris
Helse Sør-Øst forklarer hvorfor de har valgt Unilabs framfor Curato Røntgen.

- Med den avtalen slik den har blitt tildelt, vil vi øke vår kapasitet på radiologi med 14 prosent for den samme prisen, sier kommunikasjonsdirektør Gunn Kristin Sande i Helse Sør-Øst til Nettavisen.

- Men Curato Røntgen hevder det er gjort juridiske feil i anbudsprosessen. Hva mener dere om det?

- Vi har vurdert klagen fra dem som vi alltid gjør, og vi har vurdert det dit hen at vi ikke har tatt klagen til følge. Utover det har jeg ingen kommentar til det, sier Sande.

Hun forteller av Curato Røntgen nå har noen dager på seg til å vurdere hva de vil gjøre med avslaget på klagen.

- Forventer at de holder avtalen
På spørsmål om det vil bli kaos fra nyttår, ved at Unilabs ifølge Curato ikke har sjans til å være i full drift om et par uker, svarer Sande følgende:

- Vi har tildelt anbudet til Unilabs på bakgrunn av det tilbudet de har gitt, og da forutsetter vi at de innfrir det tilbudet de har gitt til oss, sier hun.

- Men haster det ikke litt med å få dette skrevet under på avtalen, siden det bare er to uker igjen til nyttår?

- Jo, det gjør det, men hvis det nå blir en runde i rettsapparatet på dette, så må vi finne en løsning i den fasen der vi må avvente de nye avtalene, sier Sande.

- Hva synes du om at utstyret til Curato, som har en verdi på over 100 millioner kroner, står i fare for å bli skrotet?

- Hvis det skjer, er det beklagelig. Helse Sør-Øst må imidlertid forholde oss til anbudsreglene, og med denne anskaffelsen får vi altså økt kapasiteten betydelig for pasientene med nye avtaler. Når det gjelder eventuell skroting forventer vi at Curato gjør forretningsmessige vurderinger som tilsier at utstyret kan anvendes på en annen og klok måte, sier hun.

Nettavisen har vært i kontakt med Unilabs, som vil kommentere saken senere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.