RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er mullaen som beordret drap på barn

Pakistan anklager afghansk etterretning for å støtte Pakistanske Taliban, og krever lederen Maulana Fazlullah (bildet) utlevert. Han antas å skjule seg nordøst i Afghanistan.Afghanske myndigheter krever på sin side at pakistansk etterretning stanser støtten til Taliban i Afghanistan.
Pakistan anklager afghansk etterretning for å støtte Pakistanske Taliban, og krever lederen Maulana Fazlullah (bildet) utlevert. Han antas å skjule seg nordøst i Afghanistan.Afghanske myndigheter krever på sin side at pakistansk etterretning stanser støtten til Taliban i Afghanistan. Foto: Str (Afp)
- Han jobbet på et skihotell, og jeg tror jeg møtte ham, sier norsk terrorekspert.

Maulana Fazlullah er leder for Pakistanske Taliban, som denne uken gikk til angrep på en skole i nordlige Pakistan og drepte minst 140 mennesker, hvorav flesteparten var barn.

- Han har en ganske broket fortid. På begynnelsen av 1990-tallet var han en vaktmester på et østerriksk skihotell i Swatdalen. Jeg lurer på om jeg faktisk møtte ham den gang, men jeg er ikke sikker, sier direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, til Nettavisen.

Fazlullah ble født i 1975 i landsbyen Mam Dheray i Swatdalen. Han vokste opp under enkle kår i en pakistansk bondefamilie. Han var verken radikalisert eller militært opplært.

- Han har så vidt jeg vet ikke noe særlig islamsk utdanning og er ikke noen religiøs autoritet sånn sett, sier Harpviken.

Men mot slutten av 1990-tallet ble han etter hvert radikalisert, etter å ha truffet en kvinne som ville forandre livet hans.

«Radio Mulla»
Fazlullah giftet seg nemlig med datteren til en militant opprørsleder, Maulana Sufi Mohammad, som ønsket å innføre strenge sharialover i regionen. Dermed endret han fødenavnet sitt fra Fazle Hayat til Maulana Fazlullah .

Og etter hvert fikk han tilnavnet «Radio Mulla». I 2004 lanserte han nemlig en ulovlig radiokanal i Swatdalen. Han brukte mikrofonen til å spre sine anti-amerikanske, anti-vestlige og anti-teknologiske holdninger.

- Han drev en nærradio med flammende islamsk budskap. Derfor blir han kalt «Radio Mulla». Det var få den gang som tenkte på ham som en fremtidig leder av Pakistanske Taliban. Selv om han hadde en del tilhengere, var det ingen som trodde at han var en person som kunne holde sammen alle disse politiske grupperingene som finnes innenfor Pakistansk Taliban, sier Harpviken.

Mange av lytterne - som gjerne var analfabetiske, fattige, unge og arbeidsledige menn - ble etter hvert moralske tilhengere av Fazlullah. Noen av dem tok til våpnene.

Lytterskaren ga Fazlullah enorm makt, og han fikk samlet inn flere hundre tusen dollar til å bygge en madrasa, en islamsk skole, som på et senere tidspunkt ble ødelagt av pakistanske sikkerhetsstyrker.

Kristian Berg Harpviken

- Jødisk konspirasjon
Han har også langet ut mot poliovaksiner som han mente var «en jødisk og kristen konspirasjon om å hemme muslimsk befolkningsvekst».

Fazlullah ble etter hvert en sterk maktfaktor i store deler av regionen, og førte kamper mot den pakistanske staten mellom 2007 og 2009. Hans ambisiøse innsats kombinert med en stor tilhengerskare førte til at han ble fremmet som en kandidat til å overta som leder av Pakistanske Taliban.

Han tok over lederskapet i fjor etter at CIA drepte forgjengeren Hakimullah Mehsud i et droneangrep.

- Beordret angrep på Malala
Angrepet på skolen i Peshawar tirsdag er ikke første gang at skoler blir utsatt for blodige angrep i regionen. Militante opprørere i regionen skal ha angrepet opp mot tusen skoler i området siden 2009. Fazlullah er en kjent motstander av at jenter skal få utdannelse, og skal ha beordret attentatet på fredsprisvinner Malala Yousafzai (17) i 2012 .

- Hans talsmann gikk langt i å bekrefte dette. Så det er mer enn et rykte, sier Harpviken.

Fazlullah beskyldes for å ha tette bånd til afghansk etterretning, og den pakistanske staten krever at sistnevnte utleverer ham til Pakistan.

- De siste årene har han oppholdt seg over grensen til Afghanistan i Kunar-provinsen, sier Harpviken.

- Akkurat dette at han har oppholdt seg såpass lenge på andre siden av grensen, har reist mistanke om at han har et forhold til afghansk etterretningstjeneste. 

(Saken fortsetter under).

Hevnaksjon
Angrepet på militærskolen i nordlige Pakistan, skal ha vært en hevnaksjon for den pakistanske hærens offensiv mot Pakistanske Taliban den siste tiden.

- Målet med dette angrepet er vel egentlig å skape usikkerhet og demonstrere at staten ikke er i stand til å garantere for befolkningens sikkerhet. Og angrepet rettes mot militærets barn, som er der militæret er mest sårbare - ikke på slagmarken, men midt i familien, sier Harpviken.

Kilder: WashingtonPost, The Jamestown Foundation

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere