Her er Nigeria-svindlernes favoritter

Foto: (Foto: Økokrim)

Nettdating er den nye Nigeria-svindelen. I forhold til folketallet svindles nordmenn for mest i verden.

24.10.13 10:55

Bildene over viser de to vanligste profilbildene som nigerianske svindlere har brukt til å lure nordmenn. Kvinnen heter Raven Riley, er pornoskuespiller (les intervju med henne her). Mannen jobber for et modellbyrå på Hawaii. Begge blir misbrukt til svindel.

Mange av bildene som brukes i svindlerprofiler er stjålet fra profilene til vanlige lovlydige borgere. Et sted i verden er det kanskje bilder av deg og barna dine som brukes til å lure mennesker for penger.

- Det bør være en advarsel mot å ha åpne profiler på nett. Ofte går de inn og tar flere bilder av personer, og bilder av dem og barna deres, sier Anne Dybo til Nettavisen. Hun er Økokrims spesialist på nigeriasvindel.

Hun forteller at noen av personene som brukes også er leid inn av svindlerne. Noen av kvinnene har møtt nordmenn i Afrika og Europa i arbeidet med å lure pengene fra nordmennene.

200 millioner
I fjor registrerte Økokrim 123 nigeriasvindel-saker. I disse sakene sendte nordmennene til sammen 200 millioner kroner ut av landet. I gjennomsnitt godt over 1,5 millioner kroner, og mørketallene er trolig skyhøye. I forhold til folketallet svindles nordmenn for mest i verden.

Mens Nigeria-bedrageriene tidligere startet med en e-post, begynner de i dag som nye bekjentskaper på nettdating-steder. Slik er det både for menn og kvinner. Hvordan svindelen utvikler seg er derimot ulik for menn og kvinner.

- Kvinnene er opptatt av å ta vare på sine kjærester, mens mennene er opptatt av vinning, sier Dybo til Nettavisen.

Har du blitt lurt av Nigeria-svindlere nett og vil fortelle om det til Nettavisen, kan du ta kontakt her. Nettavisen beskytter din anonymitet hvis du ønsker det.

Kvinnene er opptatt av relasjonen med deres mann på nett. De får et forhold til en mann som gjerne forteller om en vanskelig livssituasjon, og etterhvert blir de lurt til å sende penger for å hjelpe mannen.

Kan bli dømt
For mennene derimot, utvikler de kvinnelige bekjentskapene seg ofte til et tilbud om en økonomisk mulighet med høy gevinst. Det kan for eksempel være snakk om en stor arv som kvinnene ønsker å føre ut av landet. Nordmennene får tilbud om å hjelpe med dette. Inngangsbilletten er en større pengesum, men gevinsten skal altså være vesentlig større.

I noen tilfeller blir nordmenn presentert for tilbud som i seg selv er ulovlige, og man kan også bli dømt for forsøk på økonomisk kriminalitet selv om man blir lurt. Flere nordmenn har blitt dømt etter å ha blitt lurt av Nigeria-svindel. I 2002 ble flere nordmenn dømt for forsøk på å hvitvaske 160 millioner kroner selv om Sandnes tingrett konstaterte at det i realiteten aldri var meningen at nordmennene skulle hvitvaske pengene.

I Bergen ble en mann dømt for bedrageri fordi han hadde hevet falske reisesjekker og sendt pengene ut av landet. Bergen tingrett dømte mannen selv om det ble antatt at mannen trodde at reisesjekkene var ekte (les saken her)

Flere nordmenn reiser i dag rundt i Afrika på jakt etter et bekjentskap de møtte på internett, og som de overført betydelige pengesummer til, i tro og håp om at de skal få avkastning på investeringen.

Flere blir lurt
Økokrim tror det er store mørketall når det gjelder Nigeria-svindel. Mange føler mye skam over å ha blitt lurt og ønsker derfor ikke å ta kontakt med politiet. Økokrim blir ofte tipset av bankene som ser at kunden sender store beløp ut av landet.

- Da har de ofte sendt ut en million kroner, forteller Dybo.

De offisielle tallene for 2012 viser altså at 123 nordmenn ble svindlet for 200 millioner kroner. Dybo sier at nettsvindelen målt i kroner og øre vil gå ned i 2013, men at antall svindlede personer går opp.

Bankene varsler
- Vi har informert mye om dette problemet slik at banker og andre institusjoner trolig fanger opp denne typen svindel tidligere enn før, sier Dybo. Ofte er det bankene som slår alarm når de ser at kundene har tømt sine økonomiske midler og sendt store pengebeløp ut av landet, sier Dybo i Økokrim.

- Bankene kan ikke gi navnet på kundene til oss, men ofte overtaler bankene dem til å ringe oss. Da har de ofte sendt over en million ut av landet, legger han til.

Hvis du mistenker at du blir lurt kan du kontakte Økokrim.

- Vi hører svært fort ut fra historien som blir fortalt om det er et bedrageri eller ikke, sier Dybo som anbefaler på det sterkeste at du leser deg opp på bedrageri på nett før du sender penger, og ikke etter.

Har du blitt lurt av Nigeria-svindlere nett og vil fortelle om det til Nettavisen, kan du ta kontakt her. Nettavisen beskytter din anonymitet hvis du ønsker det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.