*Nettavisen* Nyheter.

Her er Norges mest jagede person

Foto: Iselin Hustad/Finnmark Dagblad

Einar Gelius holder foredrag i Hammerfest.

17.11.10 15:55

Medietrykket rundt Einar Gelius har vært enormt etter at det tirsdag ble kjent at kirken vil reise avskjedssak mot Vålerenga-presten.

Les: - Einar Gelius ute av tjeneste

Gelius har mottatt et brev fra Oslo-biskop Ole Christian Kvarme som har gjort det klart at han vil anbefale Oslo bispedømmeråd å avskjedige ham.

Onsdag var Gelius på plass i Hammerfest for å holde foredrag for sykepleiere.

Norsk Sykepleierforbund i Finnmark har invitert sine medlemmer til en gratis fagdag med temaet Himmel og Helvete, et seminar holdt av den omdiskuterte og folkelige presten Einar Gelius, melder Finnmark Dagblad.

- Jeg skal snakke litt om motivasjon og utfordringer i det å være menneske i en veldig krevende jobbsituasjon, forteller Gelius til Finnmark Dagblad i forkant av foredraget.

- Det burde vel du vite alt om?

- Ja, jeg har en del erfaringer på feltet og vil blant annet fortelle litt om mitt eget liv, sier Gelius.

Utover dette hadde han ingen kommentar, og pressen fikk kun delta under innledningen av seminaret, der fylkesleder presenterte ham som «Norges mest ettersøkte prest».

Kan få sparken
For få uker siden stormet det rundt Gelius da Vålerenga-presten kom med boken «Sex i bibelen». Boken fikk kraftig kritikk, blant annet av biskopen i Oslo, Ole Christian Kvarme.

Og tirsdag ble det som sagt kjent at Gelius har mottatt et brev fra Oslo-biskopen som har gjort det klart at han vil anbefale Oslo bispedømmeråd å avskjedige ham.

- Jeg kan si at jeg er i samtale med Einar Gelius, men innholdet i disse samtalene er mellom sognepresten og meg. Utover det har jeg ingen kommentar til saken, uttalte Oslo-biskopen til Nettavisen tirsdag.

Vålerenga menighetsråd har i et brev til biskopen erklært full tillitt til Gelius.

Tøff rolle
Sett i denne sammenheng kan nok Gelius trekke en rekke paralleller fra sitt eget liv i forhold til seminaret i Hammerfest. I innbydelsen beskrives foredraget på denne måten:

«Offentlig sektor, står ofte i en tøff og krevende rolle. Omstilling, krav til effektivisering og resultater gjør at medarbeidere ofte opplever et voldsomt press over seg.

Gelius tar utgangspunkt i den virkeligheten vi mennesker opplever og lever i, nemlig spenningen mellom himmel og helvete, mellom motløshet og håp.

I seminaret tar Gelius utgangspunkt i sine erfaringer som prest og statssekretær - og som medmenneske og familiefar.»

Les flere saker fra Finnmark Dagblad her.

I en kommentar skriver Nettavisens sjefsredaktør Gunnar Stavrum at Oslo har en biskop som misliker homofile prester og som vil sparke dem som skriver om sex i Bibelen. Det er et større problem enn en frisinnet prest i Vålerenga Kirke. Siden Ole Christian Kvame overtok som biskop i Oslo i 2005, har folk flyktet fra menigheten. Medlemsantallet har sunket med 25.000 mennesker.

Mange støttespillere
Vålerenga-presten får mye støtte etter at det ble kjent at han kan bli avskjediget.

Gelius som er stor Vålerenga-supporter får støtte fra Vålernegas supporterklubb, Klanen.

- Vi håper han ikke mister jobben og blir trygda. Han er for viktig for nærmiljøet sitt til det, sier Klanens talsmann, Christian Kjellsen, til Nettavisen.

Også kjendisene omfavner den populære presten.

Kjendistvitrer Bjørn Eidsvåg - en gang prest, nå artist - har også kastet seg inn i debatten:

- Kjære Den norske kirke. Å avskjedige Gelius pga den boka er rett og slett barnslig. Gi han teologisk utdanning og et Cupido-abonnement, lyder budskapet fra Eidsvåg på Twitter.

Gelius har allerede fått en raskt voksende støttegruppe på Facebook, «La Einar Gelius beholde jobben» . Onsdag ettermiddag hadde gruppen fått nesten 2000 medlemmer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.