Onsdag 9. september er det offisiell åpning av Ytre Hvaler nasjonalpark og Kosterhavets nationalpark. Den første er den siste i rekken av nasjonalparker i Norge. Den andre ligger på svensk side. Den svenske kongen og den norske kronprins Haakon er blant gjestene som kommer for å overvære begivenheten.

Se de fantastiske bildene i bildekarusellen øverst i saken.

- Det er flott her nå med et yrende folkeliv og nydelig vær, sier seniorrådgiver Aase Richter hos Fylkesmannen i Østfold på telefon til Nettavisen. Hun er på søndagstur til Skjærhalden der nasjonalparkene skal innvies onsdag.

Mens Hvaler-skjærgården over vann er nokså flat, er det under vann et svært kuppert og variert terreng.

- Under vann har vi blant annet den 470 meter dype Hvalerrenna, som bringer med seg saltvann fra Atlanterhavet inn i Oslofjorden, sier Richter. Hun forteller om et rikt artsmangfold med rike tareskoger, fisk, skjell og krepsdyr under vann og et dyreliv med blant annet sel og ærfugl.

Ingen grense under vann
Ytre Hvaler nasjonalpark og Kosterhavets nationalpark er Skandinavias første marine nasjonalparker på tvers av landegrensene. Det er flere korallrev i området, og det 1200 meter lange Tisler-revet er verdens største kjente innenskjærs kaldtvannsrev, ifølge Direktoratet for naturforvaltning.

Ytre Hvaler nasjonalpark omfatter Hvaler-skjærgården og og havbunnen i Hvaler og Fredrikstad og favner cirka 354 kvadratkilometer. Den ble opprettet av Kongen i statsråd 26. juni i år.

Les mer om Ytre Hvaler nasjonalpark på www.ytre-hvaler.no

Kosterhavets nationalpark på svensk side omfatter området utenfor Strømstad og rundt Kosterøyene i nordre Bohuslän. Arealet er på cirka 400 kvadratkilometer.

Les mer om Kosterhavets nationalpark på www.kosterhavet.se

Glatte svaberg og blått hav
I Hvaler-skjærgården kan du oppleve et kystlandskap som har vært utsatt for få inngrep. Her er det glatte svaberg, forblåst kystskog og blått hav som møter øyet.

Ytre Hvaler nasjonalpark på norsk side og Kosterhavets nationalpark på svensk vil framstå som ett stort verneområde med fokus på den marine naturen og kystlandskapet, skriver Direktoratet for naturforvaltning på sine sider.