SLOTTSPLASSEN (Nettavisen): Seks statsråder går ut av regjeringen, og sju nye kommer inn. Den nye rødgrønne regjeringen har medlemmer i alderen fra 32 til 66 år fra alle landsdeler. 10 av statsrådene - halvparten av regjeringen - er kvinner. Det er den høyeste kvinneandelen noensinne.

- Et flott og spennende lag med innslag både av fornyelse og erfaring, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) selv.

Klokka 11.30 tirsdag presenterte han sitt nye mannskap på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Nå tar Jens styringen

Stoltenberg og hans regjering mottok blomster og gratulasjoner på Slottsplassen før regjeringssjefen begynte på sin presentasjon av den nye regjeringen. Deretter svarte de på spørsmål fra mediene.

Takket de gamle
Stoltenberg innledet med å takke de statsrådene som går ut av regjeringen og tirsdag fikk avskjed i nåde: Bjarne Håkon Hanssen, Sylvia Brustad, Bård Vegar Solhjell og Heidi Grande Røys. Fra før har også Dag Terje Andersen gått ut og tatt fatt som stortingspresident mens Helga Pedersen har tatt fatt som parlamentarisk leder for Aps gruppe på Stortinget.

Comeback for veteraner
Det var kjent fra før at Ap-veteranene Sigbjørn Johnsen (59) og Grete Faremo (54) gjør comeback som statsråder.

Grete Faremo blir ny forsvarsminister og Sigbjørn Johnsen blir ny finansminister.

- Har du et rekrutteringsproblem når du må ty til statsråder som Johnsen og Faremo? spurte TV 2 Stoltenberg.

- Nei, vi har både nye krefter i regjeringen, men vi har også brukt noen av de som har vært med tidligere. Det er ikke noe galt i å ha vært med i tidligere regjeringer. Jeg selv har for eksempel vært med tidligere i Gros regjering, svarte Stoltenberg.

«Oppgraderer» Schjøtt-Pedersen
- Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen blir statsråd på Statsministerens kontor, sa Stoltenberg videre. 50-åringen kommer fra stillingen som stabssjef ved Statsministerens kontor. Stoltenberg forklarte at han får mye av de samme oppgavene i dag, men forskjellen er blant annet at han får talerett i regjeringen.

Får nye oppgaver
Flere sittende statsråder får nye oppgaver:

Stoltenberg bekrefter at Kristin Halvorsen (SV) blir ny kunnskapsminister, Liv Signe Navarsete (Sp) blir ny kommunal- og regionalminister, Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) blir ny samferdselsminister, Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) blir ny helse- og omsorgsminister, Anniken Huitfeldt (Ap) blir ny kulturminister og Trond Giske (Ap) blir ny nærings- og handelsminister.

- Kristin kommer til å gjøre en formidabel jobb for unger og skole, sa Stoltenberg da han i tur og orden karakteriserte kollegene som bytter departement.

- Det var helt riktig for fire år siden av SV å ønske seg Finansdepartementet. Det var vært krevende og lærerikt. Nå tar jeg med meg kunnskapen om makt og penger til Kunnskapsdepartementet. Det er viktig å ha en ringrev i det departementet, uttalte Kristin Halvorsen til TV 2.

Mange skuelystne
Presse, politikere, venner og familie samt andre skuelystne var på plass på Slottsplassen tirsdag i forbindelse med ekstraordinært statsråd og presentasjon av den nye regjeringen i etterkant. Et par tyske turister undret seg på hva som skjedde.

Bekreftet ny jobb før statsråd
Katta var stort sett ute av sekken på forhånd. Mange av navnene på de nye regjeringsmedlemmene hadde lekket ut allerede før Jens Stoltenberg presenterte sitt nye rødgrønne mannskap. Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) gikk til det uvanlige skritt å bekrefte for pressen før statsråd at hun bytter departement fra Forsvarsdepartementet til Helsedepartementet.

- Det blir viktig å ha store ører og lytte godt, uttalte Strøm-Erichsen (Ap) til TV 2 før statsråd og sa hun gledet seg til å ta fatt i Helsedepartementet.

Knut Storberget (Ap) fortsetter som justisminister, men får i tillegg ansvar for asylfeltet.

Flere bytter beite
SV-leder Kristin Halvorsen bytter beite fra finans til kunnskap. Halvorsens partifelle Erik Solheim blir sittende med dobbeltansvar for miljø- og utvikling.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa bytter plass med partifelle og Sp-leder Liv Signe Navarsete og blir samferdselsminister.

- Hun vil bidra til å gjennomføre det løftet vi skal gjøre i samferdselssektoren, sa Stoltenberg om Meltveit Kleppa.

De nye ansiktene
Og som Dagsavisen tirsdag morgen kunne avsløre, kommer det to nye overraskelser inn i regjeringen: Jurist Hanne Bjurstrøm og stortingsrepresentant Rigmor Aasrud, begge Arbeiderpartiet, som henholdsvis arbeidsminister og fornyingsminister.

- Vi er her med blomster til Rigmor! Dette blir bra, hun er hardtarbeidende, uttalte tidligere kolleger til Nettavisen på Slottsplassen. De var på plass for å gratulere Rigmor Aasrud med statsrådsjobben.

Et annet nytt navn i regjeringen er Lisbeth Berg-Hansen (Ap) som blir statsråd med sjef for Fiskeri- og kystdepartementet og Audun Lysbakken (SV) som får ansvaret for Barne- og likestillingsdepartementet.

Svingte inn foran Slottet
Like før klokka 11 svingte de svarte bilene inn på Slottsplassen, og ut hastet regjeringens medlemmer. Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har allerede takket for seg og sagt at han har lyst til å prøve seg i næringslivet. En av de første som ankom Slottet var næringsminister Sylvia Brustad, som også forsvinner ut.

Se NRK Nett-TV sende direkte fra Slottsplassen her

TV 2 Nyhetskanalen sender direkte fra klokka 11