OSLO (Nettavisen og NTB): «Erna, Erna, Erna», jublet partifeller på Høyres valgvake da Erna Solberg entret scenen etter at valgseieren var et faktum mandag kveld.

- Velgerne hadde ved dette valget valget mellom tolv år med rødgrønn regjering, eller en ny regjering med - dere vet med hvem. Velgerne har gitt oss et mandat til å virkeliggjøre Høyres program, til å få ned helsekøene, få inn mer kunnskap i skolen og bygge veiene raskere, sa Høyre-lederen til jubel og applaus på partiets valgvake 23.30.

Kjempet med tårene
Det var med beveget stemme partilederen takket alle som har bidratt til Høyres valgseier.

- Velgerne har gitt oss stafettpinnen. Vi har avtalt at vi skal møtes, sa Erna Solberg videre om de fire borgerlige partiene.

- Vi skal sette oss ned og diskutere plattform. Vi har lovet at vi skal gi landet en ny regjering, sa hun.

Hun fortalte at hun mandag kveld ringte lederne for de øvrige borgerlige partiene.

- Det er sammen med våre venner på borgerlig side at vi skal realisere de politiske ideene vi står for, og det er sammen med dem vi har fått mandat til å styre, sa Solberg.

Fire klare til å forhandle
Høyre-lederen mener de fire borgerlige partiene har mye felles, men at man må gi og ta. Hun tror det blir tøffe forhandlinger, men mener det vil gå bra.

Hun sier det er umulig å spå hvor lang tid regjeringsforhandlingene vil ta.

- Jeg oppfatter at viljen er til stede, så får vi se om vi klarer å finne en plattform, sier hun. Hun nevnte oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja som én sak som er krevende, siden Høyre og Frp på den ene siden og KrF og Venstre på den andre der har ulike standpunkter. Høyre og Frp vil begge åpne for konsekvensutredning.

Les også: Lysbakken med ros til sine egne

- Beste resultat på 28 år
- I dag har dere vært med på å skrive historie I dag har velgerne stemt fram en historisk sterk valgseier for de borgerlige partiene. I dag har velgerne gitt Høyre vårt beste stortingsvalgresultat på 28 år, sa Solberg.

Hun sa at valgresultatet har vist at et valg ikke vinnes i fire ukers valgkamp.

- Valg vinnes med fire års hardt arbeid. Det er litt over 35.000 timer siden sist vi hadde stortingsvalg. Siden har jeg og veldig mange andre stått på for å oppleve denne dagen, sa Erna Solberg.

VALG 2013: Se Nettavisens valgblogg direkte.

HTML EMBED

- Dette har jeg ventet lenge på å si: «Morna, Jens!» ropte Frp-leder Siv Jensen fra scenen på Fremskrittspartiets valgvake til stormende jubel.

- Vi har de tøffeste velgerne, de tøffeste tillitsvalgte, de tøffeste folkevalgte, de tøffeste vaffelstekerne. Men jeg skal dele en hemmelighet med dere. Jeg tror vi har den tøffeste forhandleren også! fortsatte hun.

For første gang i Frps historie skal partiet nå sette seg ned og forhandle regjeringsplattform.

- Kjenn på det. Det er mye ansvar i det, sa Jensen.

3675517

Mister mandater
Klokka 22.45 lå Frp an til å få en oppslutning på 16 prosent, en nedgang på 6,9 prosentpoeng. Partiet lå på det tidspunktet an til få 30 mandater, en nedgang på 11. Siv Jensen og hennes parti har likevel muskler nok til å ha rikelig selvtillit foran borgerlige regjeringsforhandlinger.

- Jeg har glad for at Frp har den oppslutningen vi ligger an til å få nå, for det betyr at vi må få gjennomslag, men alle partiene har sitt å si, sa Siv Jensen til NRK.

- Vi skal være tøffe, men realistiske forhandlere. Vi skal ha respekt for de vi skal forhandle med fordi alle må få skinne, sier hun.

- Vi skal forhandle godt, vi skal forhandle klokt. Og så er jeg sikker på, slik jeg kjenner både Trine, Knut Arild og Erna, at vi kommer fram til gode løsninger sammen.

Det er 40 år siden Frp så dagens lys. Partiet har aldri tidligere sittet i regjering. Nå kommer sjansen de har ventet på.

- Hadde håpet Carl var her
Frp-lederen sier til Nettavisen at hun hadde håpet Carl I. Hagen hadde vært tilstede på vaken.

- Jeg hadde håpet at Carl var her. Jeg håper virkelig han gleder seg over at vi har så gode resultater som vi har klart å oppnå. Carl har vært en uvurderlig kraft for Frp, og har bidratt gjennom mange års innsats. Jeg håper han sitter hjemme og feirer, sier Jensen.

HTML EMBED

96 mot 72

De borgerlige partiene får 96 mandater mot de rødgrønnes 72, ifølge SSBs prognose klokken 9.45. MDG er inne med ett mandat.

Klokken 5 var over 2,8 millioner stemmer telt opp. Det utgjør 99,9 prosent av de avgitte stemmene.

Prognosetallene fra SSB viste da følgende tall:

Høyre: 26,8, +9,6 (48 mandater, +18)

Frp: 16,4, -6,7 (29 mandater, -12)

KrF: 5,6, uendret (10 mandater, uendret)

Venstre: 5,3, +1,4 (9 mandater, +7)

Ap: 30,9, -4,5 (54 mandater, -9)

Sp: 5,5, -0,7, (10 mandater, -1)

SV: 4,1, -2,1 (7 mandater, -4)

MDG: 2,8, +2,4 (1 mandat, +1)

Rødt får 1,1 prosent og blir ikke representert på Stortinget.

Valgdeltakelsen er beregnet til 77,5 prosent, ifølge NTB.