*Nettavisen* Nyheter.

Her er Norges raskeste mobile bredbånd

Enkelte steder er mobilt bredbånd betydelig raskere enn kabelen i veggen, mens det andre steder er så tregt at det grenser til ubrukelig. Foto: (montasje)

TEST: Det er massive fartsforskjeller mellom operatørene viser våre stikkprøver.

05.02.11 09:45

[Teknofil.no]: Dersom du har surfet med mobilt bredbånd vet du at hastighet og dekning er et viktig tema. Plutselig stopper musikken fra Spotify eller WiMP, eller kanskje det går så sakte at nettavisen du forsøker å lese ikke kommer opp.

Vi har tatt stikkprøver flere steder i landet for å få et inntrykk av hva man kan forvente av en slik linje, og forskjellene er store. Enkelte steder er mobilt bredbånd betydelig raskere enn kabelen i veggen, mens det andre steder er så tregt at det grenser til ubrukelig.

Les hele testen på Amobil.no

De største operatørene

Punktene vi har testet ser du i kartet til høyre på siden. Detaljene for hvert punkt finner du i de påfølgende sidene.

Slik har vi testet

Testen har foregått ved at vi kobler opp mot internett med operatørene etter tur. For hver gang tar vi hastighetsmålinger opp mot nettstedet speedtest.net.

Enkelte steder har opplevelsen vært svært ustabil. Der har vi tatt flere målinger for å forsøke å få et inntrykk av gjennomsnittet på stedet.

I tillegg til hastighetstesten har vi forsøkt praktisk bruk. Det innebærer surfing på vanlige nettsider, bruk av musikktjenester som Spotify og WiMP, og videotjenesten YouTube.

Vinneren er... Telenor

Dette har fungert i svært ulik grad de forskjellige stedene vi har testet, og etter å ha testet nesten 30 forskjellige punkter står Telenor igjen som det mest solide alternativet. Telenor var raskest og mest stabilt på 17 av punktene vi har målt.

Det innebærer at Telenor ga den klart beste opplevelsen med de tyngste nettmediene som Spotify og Youtube på mange steder. Telenor var også helt alene om å ha skikkelig dekning på flere steder i testen.

Klikk på bildet for å forstørre.

NetCom kommer inn på en annenplass, med seire på ti av stedene. Ice var raskest på seks målepunkter.

Sjekk din by:

Litt urettferdig

Det er likevel flere faktorer som kommer inn her. Netcom skryter mye av hastighet om dagen. Ut fra våre målinger ser vi at de ikke nødvendigvis har så gode hastigheter i 3G-nettet sitt. Der de likevel har sine ord i behold er for 4G-nettet sitt.

NetComs 4G-dekning er ikke spesielt god ennå, og den er konsentrert rundt Norges største byer. Der vi finner den er det likevel ekstremt rask, og den ser ut til å være et godt alternativ til fastmontert bredbånd som ADSL og kabel på iallfall to av stedene vi testet den.

I testen landet vi svært ofte rundt 2 Mbps på målingene, mens vi med 4G oppnådde mellom 15 og 20 ganger så høye hastigheter i Oslo og Trondheim. I Bergen var hastighetene noe lavere, men det er viktig å få med at 4G-testene utenfor Oslo ble utført før tjenesten var offisielt lansert på stedene.

For Ice sin del er nok denne målingen litt ufordelaktig, ettersom de lever av å tilby internett midt oppå fjellet, og langt til havs. Vår test er utført der vi har kommet oss uten å ta båt eller ski fatt.

Les mer om testen på Amobil.no

Kom i gang
For å få mobilt bredbånd på laptopen trenger du først et modem.
Les vår test av 3G-modemer på Teknofil.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag