*Nettavisen* Nyheter.

Her er Norges siste fristed

Hvor kan du smugle, drikke og gi full gass nesten uten risiko for å bli tatt?

07.06.07 11:53

Sjøen fremstår mer og mer som et fristed, et slags ville vesten, der alt er lov. Både i forhold til promillekjøring, smugling og fart er reglene til sjøs betraktelig mildere enn på land.

De som blir tatt, slipper gjerne også med mildere straffer.

Smuglingsforsøk tillatt
Er du blant dem som kjører med båt fra Sverige med noen flasker for mye om bord? Da trenger du ikke frykte å bli straffet.

- De som blir stoppet, blir spurt om de har tatt med seg litt for mye. Hvis de deklarerer det, innenfor det som lar seg fortolle, får de muligheten til det, sier kontorsjef i Tollvesenet Wenche Fredriksen til Nettavisen.

Det betyr at du kan ta med deg 27 liter vin eller øl og 4 liter sprit, i tillegg til den vanlige kvoten din over grensen. I tillegg kan du ta med til sammen tre kartonger sigaretter.

En grense, en båt
En av årsakene til at du trygt kan krysse grensa, uten å i verste fall måtte betale mer enn vanlig toll, er at det er vanskelig å bedømme når du krysser den.

Klikk på bildet for å forstørre.

En annen årsak er et det skal mye til for å bli tatt. I hele fjor ble kun syv personer tatt for smugling i fritidsbåter. Sannsynligvis fordi Tollvesenet har få båter.

- Vi har tre båter som brukes til dette. En i Kristiansand, en i Oslo og en i Fredrikstad, bekrefter underdirektør i Tollvesenet Geir Høiseth til Nettavisen.

Ifølge Wenche Fredriksen har Tollvesenet bare én båt, av typen Targa 31, til å dekke hele svenskegrensen. Og den går ikke hele døgnet.

- Båten skal også ta seg av smugling, for eksempel fra Danmark, legger hun til.

Lov med tre halvlitere
Når så varene er fraktet inn i landet, kan du per i dag ta deg en støyt mens du fremdeles sitter bak rattet.

Du kan nemlig kjøre båt med 0,8 i promille. Det betyr at en voksen mann i de fleste tilfeller kan ta seg tre halvlitere og kjøre videre.

- En voksen mann på rundt 80 kilo som drikker tre halvlitere på rundt tre timer, vil mest sannsynlig ha en promille på under 0,8, sier lege ved Sinsen-klinikken i Oslo Bjørn Thomas Kjølsrud til Nettavisen.

Det anbefaler han imidlertid ingen å gjøre.

- Har man 0,8 i promille, er reaksjonsevnen redusert betraktelig, sier Kjølsrud.

Danmark innførte i fjor en promillegrense på 0,5 for de raskeste og største fritidsbåtene.

Full gass
Redusert reaksjonsevne kan bli ekstra skjebnesvangert når farten er høy. Og på sjøen kan man kjøre så fort man vil de aller fleste steder, selv med 0,7 i promille.

- Man må kjøre under fem knop innen 150 meter fra badeplasser. I mange kommuner er det i tillegg en fartsgrense på fem knop nærmere enn 150 meter fra land samt på spesielle soner, som stort sett er skiltet. Ellers kan man kjøre så raskt man vil, sier politiførstebetjent og båtfører i Frogn Frank Oppdahl.

Han minner om at aktsomhetregelen gjelder også utenfor 150 meter. Og sier mange har problemer med å overholde vikeplikten når farten blir høy.

- Vi ser at båtene blir stadig større og at sjømannskapet blir dårligere. Når det er mye båttrafikk, er faren for at man ikke reagere raskt nok til å kunne vike stor. En kartplotter rekker ikke oppdatere seg dessuten ikke raskt nok når du går i 50 knop, sier Oppdahl.

Burde regelverket til sjøs bli strengere? Si din mening under.

Les flere artikler om båt og båtliv her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.