Den tidligere norske elitesoldaten «Mike» (31) reiste høsten 2014 for å kjempe med Peshmerga-militsen mot IS.

Han har levd og kjempet ved fronten i store deler av perioden, og har bodd, spist, sovet og sloss ved peshmergastyrkenes side.

Nå har han fått beskjed fra irakiske styrker at avdelingen hans ikke får være med inn i Mosul. Det har blitt politisk enighet mellom den irakiske regjeringen og den kurdiske selvstyremyndigheten om at Peshmerga-militsen stanser der de er nå.

Krigen fikk altså en brå slutt for den norske soldaten, som tidligere har vært klar på at han ønsket å være med på å drive IS ut av Mosul.

Les også: «Mike» kjemper i fronten mot IS

- Ikke bitter

Selv om avgjørelsen om at Peshmerga-militsen ikke fikk være med videre kom brått og uventet, er han klar på at det ikke er noe han kan gjøre med saken.

- Vi har i to år blitt fortalt at vi skal hele veien til Mosul. Det har også vært målet mitt, helt fra starten av. Så det er klart jeg er noe skuffet, men jeg er ikke bitter. Avgjørelsen er tatt på det aller høyeste nivå, så det er utenfor min kontroll, sier «Mike» til Nettavisen.

- Jeg føler også at jeg har gjort og opplevd mye i løpet av tiden min her nede, så det har ikke vært totalt bortkastet. Og for å være helt ærlig, så er jeg sliten nå. Det skal bli godt å komme hjem.

Som frivillig, har «Mike» finansiert hele oppholdet med alt av utstyr selv, gjennom donasjoner på Instagram-kontoen sin, Peshmerganor.

Les også: Her er storoffensiven mot IS i gang - med 50.000 sivile i skuddlinjen

(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED
embedNAvideo("btRLw6bs2X8n8EGg0qqw2Q", false)

- Harde kamper

Offensiven deres stoppet opp like utenfor Mosul. Styrkene frigjorde den kristne byen Batnay og en landsby ved navn Mar Oraha.

- Det var harde kamper det første døgnet og vi ble angrepet av totalt fire selvmordskjøretøyer og et stort antall IS-krigere. Angrepene ble slått tilbake uten store tap på vår side. Etter å ha frigjort Batnay og Mar Oraha, kom den irakiske hæren og fortsatte fremrykkingen mot Mosul.

Utenfor Tal Kayef, som er den siste byen nord for Mosul som IS kontrollerer, fikk ikke Peshmerga-styrkene lov å fortsette eller støtte de irakiske styrkene.

- Det har blitt politisk enighet blant den irakiske regjeringen og de kurdiske selvstyremyndighetene om at Peshmerga stanser der vi er nå. Det vil si at krigen brått ble over for min del.

«Mike» planlegger å jobbe som frivillig for en fransk hjelpeorganisasjon i Erbil en liten periode før han kommer hjem til jul.

(Artikkelen fortsetter under)

Intense kamper øst i Mosul

Lørdag ble det kjempet intense kamper mellom irakiske spesialstyrker og IS-opprørere øst i Mosul.

Mosul var Iraks nest største by før IS erobret den sommeren 2014.

Det er forventet at det kan ta ukevis, og kanskje måneder, før irakiske styrker med hjelp fra kurdiske styrker, sjiamuslimsk og sunnimuslimsk milits og den amerikanskledede luftkoalisjonen kan klare å gjenerobre byen.

Les også: Irakiske styrker gjenerobret by utenfor Mosul

Og denne: IS-leder til krigerne i Mosul: - Ikke trekk dere tilbake

Under kan du se «Mike» sine egne bilder fra kampen mot IS: