RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er nye Frøken Detektiv

Sist oppdatert:
Frøken Detektiv gjenoppstår i både klassisk og røffere utgave - og med Julia Roberts niese som frontfigur.

Carolyn Keenes pikebøker om Nancy Drew, hennes venninner Bess og George og faren, advokat Drew, er solgt her hjemme i 1,4 millioner eksemplarer.

Julias niese
På verdensbasis er de solgt i over 200 millioner. I en periode har interessen rundt den klassiske tenåringsheltinnen vært laber og Damm forlag sluttet å gi ut bøkene på 90-tallet, men nå blåses det liv i Nancy Drew igjen - ikke minst på grunn av den kommende filmen «Nancy Drew» med Emma Roberts - niesen til den mer kjente Julia - i hovedrollen.

- Det har vært en fantastisk interesse for Frøken Detektiv. Og nå er de inne på bestselgerlistene også, sier informasjonsjef Tone Hansen i Damm forlag til Side2.

I mange år gikk ivrige lesere rundt og trodde Carolyn Keene var en kvinne. Sannheten var at hun både var kvinner og menn.

Som sine mannlige detektivkolleger Frank og Joe Hardy, var Nancy Drew en oppfinnelse fra Edward Stratmeyer i 1920-årene. Stratmeyer syndikerte ut serien til diverse forfattere under navnet Carolyn Keene.

Det var Edward Stratmeyers døtre Harriet og Edna som skrev synopsisene til de første bøkene i serien. Etterpå tok andre forfattere over. I den originale serien ble det skrevet 56 bøker som ble gitt ut fra 1930 og oppover.

Satser stort
For tiden har Damm forlag 40.000 bøker ute på markedet. To er nyutgivelser av de klassiske «Frøken Detektiv» og «Frøken Detektiv på spøkelsesjakt». De to andre er nyskrevne og oppdaterte og under tittelen «Nye frøken Detektiv». Det er denne serien som knyttes til filmen.

I filmen er Nancy Drew 15 år gammel og dermed yngre enn hun er i bøkene som begynner når hun er 16.

De siste årene har også Nancy Drew gått inn i spillverden.

Årsaken til at Damm nå satser på heltinnen er todelt.

Nostalgitrend
- Det første er at det kommer en film i august som gjør at interesse rundt Frøken Detektiv vil hentes opp igjen. Samtidig har det gått en nostalogitrend i Norge og andre land og vi har fått veldig mange forespørsler rundt Frøken Detektiv fra foreldre som ønsker å gi disse bøkene til sine barn, sier Tone Hansen.

Utgivelsen av de fire første bøkene har på mange måter vært en prøveklut for Damm.

- Det er stor sannsynlighet for at vi vil trykke flere av de gamle originale bøkene. Vi ville først prøve med de fire som er ute. Nå ser vi at interessen er så stor at det nok blir flere, sier Hansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere