RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Apple)

Her er nye iPhone 4

Sist oppdatert:
Får verdens skarpeste mobilskjerm. Kommer til Norge allerede i juli.

Mandag kveld klokken 19.00 startet Apple-sjef Steve Jobs sin nøkkeltale under Apples World Wide Developer Conferance 2010 i San Fransisco.

Blant nyheter og oppdateringer fra Apple om Mac, Touch og iPad er det likevel én ting som alle venter på skal bli skikkelig annonsert og vist frem: Den neste genrasjonen iPhone.

Ler mer om Jobs' tale på mobilen.no.

Rekordskjerm
Det er ikke en hvilken som helst skjerm som er satt inn i iPhone 4. Den er like stor som før med et diagonalt mål på 3,5 tommer, men Apple har klart å firedoble oppløsningen til 640 x 960 piksler. Det gjør det til den den skarpeste mobilskjermen vi har sett til nå, og åpner for et vanvittig detaljnivå på både bilder, film og spill.

Ulempen med en høy oppløsning er at det trekker både strøm og kraft fra mobilen, men det ser ikke ut til å være et problem for iPhone 4.

Heftig batterilevetid
Telefonen får adskillig bedre batterilevetid enn forgjengeren. 7 timer taletid, 10 timer videoavspilling, 40 timer musikk og 300 timer standby.

Mange har spurt seg hvorfor det har vært et «hakk» i siden av telefonen. Det viser seg nå at dette er gjort for å få bedre mottak, noe dagens iPhone har slitt med

Videotelefoni
Dette blir den første iPhone som lar deg føre videosamtaler. Et nytt kamera er montert i front, slik at du kan ta bilder både mot deg og fra deg.

Kameraet bak er oppgradert til 5 megapiksler, og en ny blits gjør det lettere å ta gode bilder i mørke omgivelser. Det tar også opp video i HD-oppløsning (720p) med 30 bilder i sekundet. Apple har også laget en egen versjon av iMovie for iPhone, som lar deg klippe og redigere videoen du tar opp.

Under panseret til iPhone ligger nå Apples egen A4-prosessor, som også brukes på iPad. Lagringskapasiteten forblir på 32 GB, som er samme kapasitet som i dagens største utgave av iPhone 3GS.

iPhone 4 er tre millimeter tynnere enn forgjengeren, og måler nå 9,4 millimeter over midjen. Den er også bittelitt smalere enn dagens modell.

Ny programvare
Apple slipper også en ny versjon av programvaren snart. Dette vil bringe mange nye funksjoner, både til den nye iPhone 4 og forgjengeren iPhone 3GS. (Et lite knippe funksjoner vil også dukke opp på de eldre modellene iPhone og iPhone 3G.)

Den kanskje største nyheten er at det nå blir mulig å kjøre flere programmer samtidig. For eksempel kan du høre på  musikk på Spotify samtidig som du sjekker epost eller surfer.  ikke minst kan du ha chatteprogrammer som MSN Messenger og Skype liggende i bakgrunnen uten å måtte åpne dem på ny hver gang.

Trådløst tastatur
Apple har også åpnet for å bruke trådløse tastatur sammen med iPhone. Det vil gjøre det mulig å skrive e-post og dokumenter i et helt annet tempo enn i dag.

Det kommer også en ny innebygget applikasjon for å kjøpe og lese e-bøker. Her vil du finne de samme titlene og mulighetene som på Apple iPad.

Du kan lese mer om hva som er nytt i vår test av iPhone OS 4.0.

Se bilder av iPhone 4 på Mobilen.no.

Gyroskop
iPhone 4 får et innebygget gyroskop og akselerometer, som måler bevegelsen og akselerasjonen til telefonen i alle 3 akser. Dette åpner helt nye muligheter for applikasjoner, der du kan «slå» og «hive» med telefonen, slik vi kjenner fra Wii.

Kameraet bak er oppgradert til 5 megapiksler, og en ny blits gjør det lettere å ta gode bilder i mørke omgivelser.

iPhone 4 får mye raskere nettverk. Den kan laste ned data fra mobilnettet i hele 7,2 Mbps, og er den på et trådløst nett er den teoretiske hastigheten på hele 300 Mbps.

Apple lanserer en egen standard for videosamtaler kalt FaceTime, som lar deg ringe fra iPhone 4 til iPhone 4 uten noe oppsett. Steve Jobs skryter av svært høy bildekvalitet. Funksjonen vil kun fungere over trådløse WiFi-nett, men Steve Jobs håper at funksjonen også vil fungere over mobilnettet til neste år.

Til Norge i juli
Apple sier at iPhone 4 vil rulles ut raskere enn tidligere modeller. Telefonen legges ut for salg i USA, Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Japan  den 24. juni.

I en pressemelding bekrefter Apple nå at iPhone 4 vil komme i salg i norske butikker allerede i juli.

Det er ennå ikke på det rene hvilke norske operatører som vil tilby telefonen først.

I en pressemelding sendt ut klokken 21 i kveld skriver Atle Lessum, informasjonssjef for Telenor, at de ikke kan bekrefte dato ennå.

- Telenor vet av erfaring at dette er et produkt som våre kunder også vil være svært interessert i, og vi håper at vi så raskt som mulig kan fortelle mer om når våre kunder vil kunne ta del i denne nylanseringen, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor i en e-post.

- Vi kommer også så raskt som mulig tilbake til eventuelle muligheter for å forhåndsbestille iPhone 4, og andre nyheter som kan være av interesse for våre kunder vil publiseres på våre nettsider i tiden framover, skriver Lessum

Lik pris som i dag
Den amerikanske prisen blir det samme som på dagens modell - $199 for 16 GB-utgaven og $299 for 32 GB-utgaven. Det skulle tyde på at prisen vil stå på stedet hvil i Norge også. Den eldre modellen 3GS vil fortsatt være tilgjengelig i en 8 GB-utgave, som vil koste $99.

Telefonen kommer fortsatt bare i sort og hvit farge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere