RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Hav eiendom AS (Hav Eiendom AS)

Her er nye Munch-museet

Sist oppdatert:
Vinnerne av de to store nye praktbyggene i Bjørvika kåret.

(SIDE2): Operabygget i Bjørvika har fått mye skryt for sin arkitektur, og fredag kom man ett skritt nærmere å avgjøre hvordan de nye naboene i Bjørvika skal se ut.

Spansk og norsk seier
Både Munch- og Stenersenmuseet skal sammen med Deichmanske bibliotek flyttes til Bjørvika, og nå er vinnerbidragene i arkitektkonkurransen kåret.

Spanske Herreros Arquitectos, med sitt bidrag «Lambda» til det såkalte Munch-området, ble enstemmig valgt av juryen.

- Dette er moderne og vakkert, og verdig kunsten det skal romme og området det skal ligge i, sa juryleder Helle Søholt i begrunnelsen.

Miljøvennlig
Arkitektkontoret Lund Hagem, i samarbeid med Ateliér Oslo, vant konkurransen om det nye Deichmanske bibliotek med sitt bidrag «Diagonale». Særlig med hensyn til miljøkravene ble bidraget berømmet.

- Det har en dristig utforming og en god kommersiell løsning, med et stort potensial. Det tar hensyn til Operaen og møter miljøkravene, sa juryleder Berit Kjøll

Bygget betegnes som svært innovativt med hensyn til lite vinduer, bare 20 prosent, og for å bruke et bygningsmateriale som isolerer godt.

- Vi er overveldet! Dette har vært hardt arbeid, et gruppearbeid, sa Einar Hagem etter å ha blitt utropt som vinneren, som også innebærer 500.000 kroner, det samme som for «Lambda»-bidraget.

- Ikke ferdig
Juryens innstilling oversendes nå Oslo kommune via Oslo Havn KF, og det er kommunen som fatter den endelige avgjørelse om hvilke bygg som skal reises. Først skal Byrådet komme med en innstilling som oversendes Oslo bystyre, som vedtar hvilke prosjekter som skal realiseres.

Juryene har likevel lagt klare føringer i sine begrunnelser. De to andre bidragene som ble rangert for Munch-området, er «Yin-Yang» av det amerikanske arkitektkontoret REX og «Girls on the Bridge» fra Chris Gantenbein (Sveits) og Lie Øyen Arkitekter.

Selv om begge fikk skryt for sine bidrag, ble det også poengtert at ingen av de to bidragene arkitektonisk var ferdige. Dessuten stenger de utsikten utover fjorden og Operaen i større grad, noe som ifølge juryen er vurdert som negativt.

- Vi har vurdert det slik at et eventuelt bidrag ikke skal være et forsøk på å gjenskape Operaens vellykkethet, sa Søholt.

- «Lambda» står i god kontakt med Operaen, og tillater nye måter for åpenhet for publikum.

Sjekk hva som er på forsiden av Side2 akkurat nå!

Motargumenter
Byrådsleder Erling Lae (H) utropte Munch-vinneren.

- Når det er slik at en enstemmig jury samler seg bak en klar vinner blant de anbefalte, så skal det gode motargumenter til for å velge noen annet, sier Lae, og mener det gjelder begge vinnerne.

- Men det betyr ikke at prosjektene ikke må bearbeides noe, og jeg vil anta at de vil arbeide mest med vinnerne. Våre fagfolk, som plan- og kulturmyndigheter jobber nå videre for å få et anbefalt forslag på bordet.

Lae sier han er svært fornøyd med utfallet, og at for Deichmanske så var det hans egen favoritt som stakk av med førsteplassen.

- Jeg var opptatt av å få et bygg som tar hensyn til siktlinjene og har brutt gjennom, slik at det ikke blir et så stort kvartal.

Munch-vinneren var han i starten noe mer skeptisk til.

- Da jeg så det første gangen, så tenkte jeg: «Tørr vi dette?» Men når jeg ser det nå, så er det kjemtepeflott.

Nye Bjørvika
Tre andre bidrag ble også rangert i konkurransen om Deichmanske, nemlig Schmidt Hammer Lassen (Danmar), David Chipperfield Architects (England) i samarbeid med norske Diva, og Snøhetta, som med Operaen allerede har et bygg i Bjørvika.

Det nye Munch-museet, med Stenersenmuseets samlinger, blir delvis plassert på Paulsenkaia i Bjørvika, ved siden av Operaen. Deichmanske bibliotek skal ligge mellom Operaen og Oslo S, der E18 går i dag.

Alle forslagene har stått utstilt for allmenn beskuelse, og på bare 14 dager har over 16.000 mennesker har vært innom Frosken og sett utstillingen av arkitektbidragene.

I hver konkurranse har 20 internasjonalt anerkjente arkitektfirmaer fra inn- og utland deltatt. De innleverte forslagene er vurdert av en jury som blant annet har anslått hva det vil koste å realisere prosjektene.

Planen er at et nytt Munch-museum med Stenersen-samlingen skal stå ferdig i 2013, mens byggingen av nytt bibliotek tidligst starter samme år.

Her kan du se alle konkurransebidragene til Deichmanske bibliotek

og her er bidragene til Munch- og Stenersenmuseet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere