*Nettavisen* Nyheter.

Her er Obama-regningen

Foto: Alexander Dahlstrøm Winger (Mediehuset Nettavisen)

Den totale prislappen ble billigere enn antydet.

08.03.10 21:32

Politidirektoratet har regnet ut den endelige prislappen på døgnet i desember da Barack Obama var i Oslo.

80 millioner kroner hadde man budsjettert politiets Obama-kostnader til. I tillegg hadde Justis- og politidepartementet tatt høyde for at budsjettet kunne sprekke med et smell, og gitt fullmakt til å overskride totalkostnadene med inntil 42 millioner kroner.

Altså var den totale rammen 122 millioner kroner.

LES: Nekter å oppgi prislappen

74 millioner
Men nå har Politidirektoratet satt to streker under totalsummen.

- Så langt vi er orientert ligger totalutgiftene på 74 millioner kroner. Det var antydet at det korteste oppholdet kunne medføre utgifter på 80 millioner kroner. Vi ligger altså under den prognosen, sier sjefinspektør Oddbjørn Mjølhus i Politidirektoratet til Nettavisen.

- Vi er veldig godt fornøyde med solid innsats fra alle involverte i politiet, og ikke minst den innsatsen Oslo politidistrikt la ned for å få avviklet dette besøket på en mest mulig sikker og trygg måte, sier Mjølhus.

I tillegg fikk Forsvaret 12 millioner kroner for å beskytte luftrommet over Østlandet med blant annet sine rakettbatterier.

2500 politifolk
2500 politifolk var involvert i operasjonen. 500 av disse var hentet inn fra andre politidistrikt.

Oslo politidistrikt har brukt cirka 63 millioner kroner, mens rundt 11 millioner dermed har gått til andre enheter.

Totalt var 19 politidistrikt involvert, i tillegg til Politiets sikkerhetstjeneste, Økokrim og Utrykningspolitiet. Bombehunder var også leid inn fra Danmark og Sverige.

Siden Thorbjørn Jagland utropte president Barack Obama til vinner av Nobels fredspris 9. Oktober 2009, startet Oslo politidistrikt planleggingen av besøket 10. og 11. desember.

Johan Fredriksen var mannen som fikk ansvar for gjennomføringen av operasjonen.

LES: Han får ansvaret for Obama

- God dialog
- Det var en streng økonomistyring gjennom hele oppdraget og sluttregningen gjenspeiler det. Vi er glade for at vi ikke kom inn på den ekstrarammen på 42 millioner. Det kunne ha blitt en tung kostnad å bære for politidistriktene, sier han.

- Hvorfor sprakk ikke budsjettet?

- For det første har det vært et godt samarbeid mellom politi og arrangører på mange områder. Vi jobbet forebyggende inn mot enkelte miljøer. Ingen hadde en annen agenda enn å bli sett og hørt i tillegg til de som ville hylle fredsprisvinneren, sier Fredriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.