*Nettavisen* Nyheter.

Her er Obamas hemmelige Gaddafi-plan

USA ber en av sine nærmeste allierte i Midtøsten om å sende våpen mot Gaddafi.

08.03.11 12:31

Det er avisen The Independent som mandag skriver om Barack Obamas hemmelige plan for å styrte Muammar al-Gaddafi.

USA har bedt Saudi-Arabia om å sende våpen til rebellene som nå har tatt opp kampen med de libyske militære styrker, og som kontrollerer flere byer rundt hovedstaden Tripoli.

I flere dager har amerikanske Awac-fly overvåket situasjonen i Libya.

Fra himmelen høyt over Libya sender disse flyene informasjon til Nato-landene. The Independent gjengir i avisen en samtale mellom et slikt Awac fly og flykontrollen på Malta angående et libysk jagerfly.

Kampene mellom opprørerne og Gaddafis styrker blir tøffere, og FN har utnevnt en tidligere minister fra Jordan til å lede FNs humanitære hjelp til landet.

FN ber nå om tillatelse til å hjelpe til humanitært i flere byer som har blitt slagmark i borgerkrigen, melder BBC .

Kraftige kamper
Sky News melder mandag om krafige kamper i blant annet byen Misrata 16 mil øst for Tripoli.

Der forsøkte Gaddafis styrker å ta tilbake byen fra opprørerne uten å lykkes. Flere steder skal opprørerne ha blitt angrepet av tanks og fly.

Rebellene trenger først og fremst raketter mot tanks og missiler mot fly. Hvis landet aksepterer forespørselen vil rebellene ha nye våpenforsyninger innen 48 timer.

Forespørselen fra Washington skal være strengt hemmelig. I følge The Independent forsøker USA nå å hjelpe til med å styrte Muammar Gaddafi uten selv å være offisielt innvolvert. Alternativet er at USA gjennomfører luftangrep mot libyske militære.

I så fall vil USA bli direkte innvolvert i borgerkrigen i landet.

Egne problemer
Saudi-Arabia har også tidligere hjulpet til med våpenforsyninger til USAs venner - blant annet afghanske mujahedin på midten av 80-tallet.

Det var også Saudi-Arabia som var mellomleddet i den berømte Iran-Contra-skandalen på 80-tallet da USA solgte våpen til Iran.

Ennå har ikke USA fått svar på forespørselen. Gaddafi er ingen venn av styret i Saudi-Arabia.

Tidligere har det blitt kjent at Saudi-Arabia mener Gaddafi sto bak et forsøk på å likvidere kong Abdullah. Men den mektige arabiske oljenasjonen jobber selv med å forhindre at opprørene i de arabiske landene skal smitte over i den mektige oljenasjonen.

Sist uke ble minst 22 opprørere fra landets shiamuslimer arrestert under en mindre protest i den østlige provinsen, melder Reuters.

I Bahrain har også flere shiamuslimer protestert mot det sunnimuslimske styret i landet. Søndag advarte innenriksministeriet i landet mot demonstrasjoner og konstaterte at all demonstrasjon er forbudt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag