*Nettavisen* Nyheter.

Her er Obamas nye drapsdatabase

Foto: Mandal Ngan (Afp photo)

Storbritannia bidrar angivelig med navn på egne borgere.

17.07.13 16:03

Flere britiske statsborgere er drept eller bortført av amerikanske myndigheter, angivelig som følge av oppføring i databasen døpt «disposisjon matrix».

I januar 2012 ble den britiske 27-åringen Bilal Berjawi drept av et amerikansk droneangrep i Somalia bare timer etter at han hadde snakket med sin kone på telefon.

Oppført i dødens database?
Berjawi var i Somalia for å slåss for den islamistiske og militante gruppen al-Shabaab.

Måneden etter ble hans jevnaldrende venn drept i et lignende droneangrep mens to andre menn i samme bekjentskapskrets ble arrestert av henholdsvis Scotland Yard og amerikanske myndigheter.

Ifølge Guardian er likhetene mellom de fire mer enn britisk statsborgerskap, mistanke om terroraktivitet og hang til islam. Ifølge den britiske avisen synes det som om alle fire hadde blitt oppført i «disposisjon matrix».

Fratas britisk pass
At alle sammen hadde to pass; et britisk og et fra deres respektive hjemland, gjorde det lettere for Storbritannia å kvitte seg med et brysomt problem: Med basis i en lov som ble vedtatt i 2006, og delvis en lov fra 1981, ble det mulig å frata statsborgere med to pass sitt britiske pass hvis det er til «allmennhetens beste».

Totalt skal 17 briter ha blitt fratatt sitt statsborgerskap de siste tre årene – 16 av dem muslimer.

Av disse er det ifølge Guardian flere som ble fratatt sitt britiske pass etter beskyldninger om involvering i «ekstrem islamisme», ikke terrorvirksomhet.

Britiske myndigheter vil verken bekrefte eller avkrefte at de bidrar med navn og informasjon til «disposisjon matrix», eller om de fire mennene sto oppført i databasen.

3651396

Fra «kill-list» til matrix
Bakgrunnen for det noe tørre navnet er at det i fjor ble avslørt at Obama-administrasjonen opererer med såkalte drapslister som blir gjennomgått og endelig godkjent hver tirsdag (Terror Tuesday) av presidenten.

Guardian skriver at databasen i Orwellsk tradisjon ble døpt «disposisjon matrix», fordi mediene begynte å omtale listene over terrormistenkte som «kill-lists».

Databasen er dessuten en oppdatert versjon av tidligere utgaver, og kombinerer drapslister fra CIA og amerikanske spesialstyrker.

Terrormistenkte på listen skulle fortsatt bli angrepet av droner om oppholdssted ble kjent, mens andre ville bli lokalisert og drept av spesialstyrker.

De heldigste blir visstnok kidnappet til USA hvor de blir tildelt en offentlig oppnevnt forsvarer.

I mai antydet Barack Obama at en spesialdomstol kunne bli gitt overoppsyn med den type målrettede drap som noen av de terrormistenkte blir utsatt for.

Avisen skriver at andre mistenkte ville bli sendt til såkalte «black-sites» i øst-Afrika eller fengsler drevet av amerikanske allierte i Midtøsten og Sentral-Asia.

- Amerikanernes hodepine
Om Storbritannias angivelige bidrag med navn og informasjon til drapsdatabasen, sier Paul Pillar, med 28 års fartstid i CIA, blant annet følgende til Guardian:

- De tenker nok, hvis det må bli noens hodepine, la det bli amerikanernes. Det er det USA har gjort. Vi droppet saker hvis de ble for utfordrende og lot andre ta over. Vi lot egypterne eller jordanerne eller andre ta over de sakene. Fra Storbritannias perspektiv; om det må bli en hodepine for noen, la det bli amerikanernes hodepine.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag