*Nettavisen* Nyheter.

Her er Obamas nye stjerner

U.S. President Barack Obama talks about the negotiations with Capitol Hill about the looming fiscal cliff while in the Eisenhower Executive Office Building on the White House complex in Washington, December 31, 2012. Obama on Monday said it appeared a deal on the "fiscal cliff" was within sight but it was not complete yet. Foto: LARRY DOWNING (Reuters)

Barack Obama har blinket ut to nye menn til å ta seg av forsvaret og CIA.

07.01.13 21:04

USAs president Barack Obama nominerer Chuck Hagel som ny forsvarsminister og John Brennan til ny CIA-sjef.

– Hagel er en representant for en flerpartitradisjon vi trenger mer av i Washington, sa Obama mandag med Hagel og Brennan ved sin side.

Presidenten sa videre at de to har viet sine liv til USAs sikkerhet. Han roste videre Hagel for å være frittalende, og for å «forstå at USA står sterkest når vi støtter våre allierte og venner».

Chuck Hagel har tidligere vært senator for Republikanerne og er dekorert veteran fra Vietnam-krigen. Det er imidlertid ventet at han vil møte motstand under høringene han må gjennom i Senatet for at utnevnelsen kan bli godkjent.

Hagel møter skepsis på grunn av sine holdninger til Israel og Iran. Da han var senator, stemte Hagel mot sanksjoner mot Iran, og han er også kommet med kritiske bemerkninger om den jødiske lobbyen som har provosert mange partifeller.

Men Hagel sa selv mandag at det ikke finnes «fnugg av bevis» for at han er antiisraelsk.

Trygg
Presidenten ser imidlertid ut til å føle seg trygg på at Hagel vil bli godkjent i Senatet, der Obamas demokratiske parti har flertall. Den pensjonerte generalen Stanley McChrystal, en tungvekter blant USAs militære, mener uttalelsene ikke bør tale mot Hagel.

– Hvis Obama stoler på ham, mener jeg senator Hagel har erfaringen som skal til. Og det hersker ingen tvil om at han har de personlige egenskapene som trengs, sa McChrystal til NBC mandag.

Når og om han overtar som sjef for forsvarsdepartementet Pentagon, vil Hagel måtte lede gjennomføringen av store kutt i USAs militære utgifter. Samtidig må han fullføre retretten fra Afghanistan og holde et våkent øye med utviklingen i Iran og Syria.

Arbeidsjern
Mandag kunngjorde også Obama at han ønsker at 57 år gamle John Brennan skal ta over som CIA-sjef.

– Brennan er en av landets dyktigste og mest respekterte etterretningstjenestemenn, sa Obama mandag.

Brennan har de siste fire årene vært antiterrorrådgiver i Det hvite hus og jobbet med nesten alle større saker som berører USAs nasjonale sikkerhet. Før det var han i flere tiår tilknyttet CIA.

Brennan deltok også i de vanskelige beslutningene om angrepet der terrorlederen Osama bin Laden ble drept i 2011.

John Brennan er Midtøsten-ekspert, snakker flytende arabisk og er kjent som et arbeidsjern. Den nye CIA-sjefen tar over etter David Petraeus, som gikk av sist høst av på grunn av en utroskapsskandale. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.