Her er Obamas «skandalevideo»

Foto: Faksimile Daily Caller

Konservative krefter har hentet fram en gammel video som de håper kan sverte Obama før TV-duellen.

03.10.12 21:31

Kvelden før den første av tre TV-dueller mellom presidentkandidatene, har det dukket opp en fem år gammel video av Barack Obama.

Se videoen lenger nede i saken.

Videoen, som nå er publisert på det konservative nettstedet Daily Caller, viser Obama som holder en tale i Virginia i 2007.

Obama, som var senator på daværende tidspunkt, lovpriser den omstridte pastoren Jeremiah Wright i talen, og antyder at de føderale myndighetene med George W. Bush i spissen diskriminerte orkanofrene etter Katarina-katastrofen i New Orléans i 2005.

Mest lest hos Nettavisen nå:

Gjenoppbyggingspenger
Obama hadde også en langt bredere talemåte enn det han vanligvis har.

- Nede i New Orléans, som fortsatt ikke er gjenoppbygget etter 20 måneder, så finnes det en lov, en føderal lov – når du mottar gjenoppbyggingspenger fra den føderale regjeringen – kalt Stafford Act. I hovedsak så sier den at når du mottar føderale penger, så må selv bidra med et beløp som utgjør ti prosent. For hver tiende dollar de føderale myndighetene bidrar med, så må lokale myndigheter selv bidra med én dollar, sa Obama.

- New York trenger ikke å betale
- Men her er saken. Da 9/11 skjedde i New York City, så viftet de med Stafford Act-en og sa: «Dette er et altfor alvorlig problem. Vi kan ikke forvente at New York City skal gjenoppbygge på egen hånd. Glem den dollaren du må bidra med. Her er ti dollar». Og det var den riktige tingen å gjøre, sa Obama i talen.

- Da orkanen Andrew traff Florida, sa folk: «Se på denne ødeleggelsen. Vi forventer ikke at dere skal hoste opp deres egne penger her. Her er pengene til å gjenoppbygge. Vi kommer ikke til å vente til dere har samlet pengene, fordi dere er en del av den amerikanske familien».

- Bryr seg ikke om New Orléans
Deretter antyder han at innbyggerne i New Orléans ble diskriminert, og at de ikke fikk samme behandling som de andre.

- Hva skjer i New Orléans? Hvor er deres dollar? Hvor er deres Stafford Act-penger? Det gir ingen mening. På en måte, så forteller dette meg at de ikke bryr seg så mye om folkene nede i New Orléans, sa Obama.

HTML EMBED

Hyllet omstridt pastor
Obama sa også i talen at pastor Jeremiah Wright var en stor leder. - Jeg må gi en spesiell hyllest til min pastor. Mannen som holder ut med meg. Som gir meg råd. Lytter til meg når kona klager over meg. Han er en venn og en stor leder, sa Obama.

Presidentkandidaten måtte som kjent ta avstand fra Wright under nominasjonsprosessen i 2008, da pastoren kom med noen kritikkverdige utspill om USA i en preken. Wright gikk blant annet langt i å antyde at 9/11 var USAs egen feil.

- Pisker opp rasehatet
Talen fra 2007 har blitt brukt flittig av konservative krefter i et forsøk på å svartmale Obama før onsdagens TV-duell. Den konservative grunnleggeren av Daily Caller, Tucker Carlson, sa til TV-kanalen FOX tirsdag kveld at Obama forsøkte «å piske opp rasehatet og frykten».

- Dette er raseretorikk med hensikt å skape frykt, sa Carlson.

Obama-kampanjen omtaler publiseringen av videoen som et «gjennomsiktig forsøk» fra Mitt Romneys tilhengere til å ta oppmerksomheten bort fra Romneys uttalelse om at 47 prosent av amerikanerne er trygdemottakere.

TV-duellen mellom president Barack Obama og presidentkandidat Mitt Romney starter klokken 03.00 natt til torsdag norsk tid. Nettavisen sender debatten direkte.

Kilder: Daily Caller, ABC News.

Les også disse sakene hos Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.