Se kunngjøringen av fredsprisen direkte klokka 11.00.

Etter mer enn halvannet år med pandemi er Verdens helseorganisasjon (WHO), inkludert vaksinesamarbeidet Covax og vaksinealliansen Gavi, oddsfavoritt til Nobels fredspris hos den britiske spillgiganten Ladbrokes. Det betyr en utbetaling på henholdsvis 2,25 og 3,5 ganger innsatsen slik oddsen står torsdag ettermiddag.

Svenske Bettsson har også Covax og WHO på topp fulgt av miljøaktivisten Greta Thunberg og den internasjonale organisasjonen Reporters sans Frontieres (RSF) med hovedsete i Frankrike. Vedder du på Covax og vinner, gir det en utbetaling på tre ganger innsatsen slik oddsen står torsdag ettermiddag.

Peker på Reportere uten grenser

En annen og mer anerkjent liste er det direktør Henrik Urdal ved Insitutt for fredsforskning (Prio) som setter opp. Den ble publisert 29. september.

I år har Urdal satt Reporters sans Frontiers (RSF), den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja og FNs klimakonvensjon UNFCC/FNs klimasjef Patricia Espinosa på topp.

Navnene på lista bygger på faglige vurderinger og viser hvilke kandidater Urdal og hans kolleger på fredsforskningsinstitutt mener fortjener Nobels fredspris.

- Nei, jeg setter ikke penger på fredspriskandidater, understreker Urdal overfor Nettavisen.

- Jeg leverer ikke inn tippekupong en gang, men uansett ville det ikke vært etisk riktig, sier han om å kombinere pengespill og forskningsledelse. Urdal fremmer heller ikke forslag til kandidater, siden han er involvert i å kommentere fredsprisen i mediene.

- Pleier bettingselskapene å treffe på sine fredsprislister?

- Nei, de pleier ikke å treffe, men de gjør jo dette fordi de tjener penger på det. Når flere av selskapene i år for eksempel har med USAs forrige president Donald Trump på sin liste, så vet jo alle med en viss kjennskap til nobelkomiteen at det ikke kommer til å skje, sier han.

(Skulle det usannsynlige skje og Trump få fredsprisen, ville det gitt en eventyrlig utbetaling, 51 ganger innsatsen hos et av spillselskapene).

Samtidig ser Urdal at noen navn fra andre lister, som hans egen, finner veien til spillselskapenes lister. Nevnte Reporters sans Frontiers er et slikt navn.

- Covax kunne ha lyktes

Urdal har ikke tro på at det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax kan få prisen:

- I februar var det lovende takter, håp om å få distribuert vaksiner til fattigere land ved å ha tilgang til Covax. Det har i veldig liten grad skjedd, og da gjerne fordi rikere land har fullvaksinert sine egne først. Covax kunne ha lyktes, men det har de ikke, uttalte Urdal til NTB i forrige uke.

Tror komiteen kan overraske

- Hva er sjansen for at Nobelkomiteen vil overraske oss og komme med et navn verken du eller andre har tenkt på?

- Det er en betydelig sannsynlighet. De gjør en grundig jobb og får inn mange gode forslag. De kan godt sitte på en kandidat ingen har tenkt på, sier Urdal til Nettavisen.

Han understreker igjen at hans egen liste ikke handler om å spå sannsynlighet, men hvem som er de gode kandidatene. Og Prio-miljøet har truffet godt tidligere når det gjelder å peke på aktuelle navn, for vinnerne de siste årene har også figurert på Prio-lista. I fjor vant Verdens matvareprogram. Den sto riktignok ikke på Prio-lista det året, men var et navn som hadde vært på deres liste tidligere.

Kamp mot autoritære regimer

Urdal har mest tro på at årets fredspris enten vil anerkjenne journalisters eller mediers innsats eller gå til ikke-voldskamp mot autoritære regimer. Han peker også på en annen tilnærming til menneskerettigheter som har fått oppmerksomhet i det siste og som også kan være aktuelt i forbindelse med fredsprisen:

- Årets Raftopris gikk til Human Rights Data Analysis Group (HRDAG), som arbeider globalt for å skaffe pålitelige og etterprøvbare beviser for brudd på menneskerettighetene. Det synes jeg er interessant, sier Urdal og nevner at Reportere Uten Grenser også er et eksempel på en organisasjon som jobber med tilsvarende metoder.

Spillselskapet Ladbrokes har disse oddsfavorittene på sin liste, etter WHO/Covax:

Aleksej Navalnyj, russisk opposisjonspolitiker og utrettelig Putin-kritiker som med nød og neppe overlevde etter å ha blitt forgiftet med nervegiften novitsjok i hjemlandet i i 2020. På tredjeplass har de Black Lives Matter-bevegelsen, som særlig har fotfeste i USA, Storbritannia og Canada og som fikk stor oppslutning om sin kamp mot systematisk rasisme etter drapet på George Floyd i Minneapolis i USA.

Videre på Ladbrokes-lista følger den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg, New Zealands statsminister Jacinda Ardern, organisasjonen Reporters sans Frontiers (RSF), FNs klimakonvensjon UNFCC, USAs president Joe Biden (president Barack Obama fikk fredsprisen i 2009) og palestinernes president Mahmoud Abbas.

Urdal og spillselskapene deler altså Reporters sans Frontiers og FNs klimakonvensjon på sine lister.

På fjerdeplass har Urdal den norskstøttede israelske menneskerettsorganisasjonen B' Tselem og det palestinske senteret for menneskerettigheter (PCHR) og til sist - på femteplass, den fengslede uiguren Ilham Tohti og demokratiforkjemperen Nathan Law Kwun-chung, den siste er studentlederen som sto i front i Hongkong i 2014, men som til slutt måtte flykte.

Nobels fredspris-vinneren blir kunngjort fredag 8. oktober klokka 11.00. Nettavisen sender direkte fra kunngjøringen.