*Nettavisen* Nyheter.

Her er Oslos drive-in virusstasjon - kun de med avtale blir testet

HOLD AVSTAND: Thea var en av sykepleierne som søndag bemannet koronateltet på Aker sykehus. Her gjennomføres koronatester på løpende bånd fra 09 om morgenen til 21 om kvelden, men det nytter ikke å komme uanmeldt. Kun de som er screenet og har timeavtale slipper inn.

HOLD AVSTAND: Thea var en av sykepleierne som søndag bemannet koronateltet på Aker sykehus. Her gjennomføres koronatester på løpende bånd fra 09 om morgenen til 21 om kvelden, men det nytter ikke å komme uanmeldt. Kun de som er screenet og har timeavtale slipper inn. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Her kan de virusteste på løpende bånd, men mange som ønsker koronatest blir avvist. Helseministeren forsvarer det strenge testregimet.

17.03.20 12:47

AKER SYKEHUS, OSLO (Nettavisen): På teststasjonen for koronavirus på legevakten på Aker sykehus kan du kjøre inn med bil og bli testet på et øyeblikk. Men du må ha timeavtale og ha vært gjennom en screening før du kommer så langt. Streng prioritering av hvem som skal testes gjør at mange blir avvist, og det er lang ventetid for å komme gjennom på telefonen.

Nyhetsstudio: Alt om koronaviruset

- Tre timer i telefonkø

- Jeg har stått i telefonkø i tre timer. Til slutt bestemte jeg meg for å kjøre hit for å se om det var mulig å bli testet, forteller en 27 år gammel Oslo-mann utenfor Aker legevakt søndag ettermiddag.

Les også: Smittetallene: - Vi kan ikke gi noe estimat nå

- Det dumme var at jeg la på telefonen da jeg skulle snakke med vakta her, sier mannen til Nettavisen. Dermed mistet han plassen i telefonkøen, og vakta avviste ham fordi det ikke var gjort noen avtale på forhånd.

Beskjeden til de som møter opp på Aker legevakt for en drive-in koronatest er klar: Kun de med timeavtale blir testet!

Les også: FHI: Folk kan gå på jobb selv om noen i hjemmet er i karantene

- Ja, screeningen skjer ikke her. Den må gjøres unna på forhånd, bekrefter Thea, en av sykepleierne som bemanner det oransje testteltet.

Hun er utstyrt med vernebriller, hette, ansiktsmaske og vernedrakt. Nettavisens journalist blir bedt om å holde god avstand og ikke gå inn i teltet. «Uren sone», står det på skiltet utenfor. Lenger inn i teltet er det et forheng i plast, og bak dette står en annen sykepleier med testutstyret og venter på neste mulige koronapasient.

Klikk på bildet for å forstørre. AKER LEGEVAKT: Antallet smittede i Norge øker fra dag til dag, og testkapasiteten blir satt på en hard prøve. Her på Aker legevakt er det satt opp telt der de som har avtalt tid med legevakten kan bli testet.

AKER LEGEVAKT: Antallet smittede i Norge øker fra dag til dag, og testkapasiteten blir satt på en hard prøve. Her på Aker legevakt er det satt opp telt der de som har avtalt tid med legevakten kan bli testet. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

150 tester på en dag

Et blått telt gjør det mulig å kjøre bilen inn uten innsyn utenfra. Rett ved siden av ligger det oransje teltet fra Sivilforsvaret der testprøvene mottas. Sykepleier Nakil anslår at de gjør unna rundt 150 tester i løpet av en dag. Teststasjonen er bemannet fra 09 om morgenen til 21 om kvelden.

Men faktum er at mange som kan ha symptomer på korona ikke blir testet. Testene er forbeholdt sårbare grupper og helsepersonell.

- Norge har høy testaktivitet i forhold til andre land. Vi mener målrettet testing har mest effekt, sa Line Vold, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet på en pressekonferanse mandag kveld.

Klikk på bildet for å forstørre. TESTER: Sykepleier Nakil i koronateltet på Aker sykehus søndag ettermiddag. Her gjennomføres koronatester på løpende bånd, men det nytter ikke å komme uanmeldt. Kun de som er screenet og har timeavtale slipper inn.

TESTER: Sykepleier Nakil i koronateltet på Aker sykehus søndag ettermiddag. Her gjennomføres koronatester på løpende bånd, men det nytter ikke å komme uanmeldt. Kun de som er screenet og har timeavtale slipper inn. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Bent Høies råd

På spørsmål fra Nettavisen har helseminister Bent Høie (H) dette rådet til de som ønsker å bli testet, men nå blir avvist:

- Har du symptomer, så skal du i karantene, og du skal følge rådene som gjelder for å unngå å utsette familiemedlemmer for smittefare. Er du i denne situasjonen, trengs ingen test. Å ringe kommunen hvis du vet at du ikke tilhører gruppa som skal testes, er sløsing med din tid og fellesskapets ressurser.

Samtidig understreker helsemyndighetene at de som blir alvorlig syke, selvsagt skal få hjelp.

- Hvis du sitter hjemme, er smittet og blir alvorlig syk, skal du ringe etter hjelp. Da vil du bli lagt inn på sykehus og du vil bli testet, sier fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad.

Klikk på bildet for å forstørre. FORSVARER STRENGE TESTKRITERIER: Helseminister Bent Høie på pressekonferansen om koronasituasjonen mandag. Helt til venstre fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad og i midten Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet.

FORSVARER STRENGE TESTKRITERIER: Helseminister Bent Høie på pressekonferansen om koronasituasjonen mandag. Helt til venstre fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad og i midten Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Strenge kriterier for testing

Folkehelseinstituttet (FHI) var mandag morgen ute med oppdaterte kriterier for testing. De lister opp hvem som skal prioriteres, blant annet pasienter som er innlagt på sykehus og har akutt luftveisinfeksjon og ansatte i helseinstitusjoner med akutt innsettende luftveisinfeksjon. Helsepersonell og andre kan gå på jobb, selv om de har husstandsmedlemmer med symptomer på vanlig luftveisinfeksjon, opplyser FHI.

Klikk på bildet for å forstørre. KUN ETTER AVTALE: Klar beskjed til de som ankommer teststasjonen på Aker legevakt: Her må du ha timeavtale for å bli testet.

KUN ETTER AVTALE: Klar beskjed til de som ankommer teststasjonen på Aker legevakt: Her må du ha timeavtale for å bli testet. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

«Dersom du har symptomer på akutt luftveisinfeksjon, bør du holde deg hjemme. Det gjelder også hvis du har lette symptomer som for eksempel forkjølelse eller vondt i halsen», skriver FHI.

Rådet mandag er klart: De fleste som har symptomer på akutt luftveisinfeksjon, behøver ikke testes for det nye koronaviruset (covid-19). Testene skal forbeholdes sårbare grupper og helsepersonellet som behandler dem.

Les også: Ny test kan gi kjappere koronasvar

Klikk på bildet for å forstørre.  

Foto: (Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag