Oslo kommune har offentliggjort PricewatherhouseCoopers (PwC) granskings av sykehjemsbyggingen i den spanske byen Altea.

Les: Her skulle det stått et sykehjem
Les også: - Galskap å bare gå videre

Rapportens hovedkonklusjon: «Oslo kommunes økonomiske interesser ble ikke tilstrekkelig ivaretatt i prosjektet.»

Videre slår rapporten fast at spanske advokater har fått overført 1,1 millioner kroner i forbindelse med tomtekjøpet, uten at det er klart hvorfor advokatene har fått disse pengene. Men en e-post antyder at dette kan dreie seg om «svarte penger». Videre er tjenester som er kjøpt inn i forbindelse med prosjektet i strid med anbudsregler og kommunens eget reglement.

24 millioner kroner har prosjektet kostet Oslo kommune, som nå har skrinlagt prosjektet og skal forsøke å selge tomta i Altea.

– Styrt rapport
Rødts Erling Folkvord, som sitter i bystyret i Oslo, er ikke nådig i sin dom over Frp/Høyre-byrådet.

– Dette er en styrt rapport, med hovedfokus på Omsorgsbygg, sier Folkvord, som mener at de ansvarlige politikerne dermed går fri.

Han mener at det særlig er omsorgsbyråd Sylvi Listhaug (Frp) og tidligere byrådsleder Erling Lae (H) som har sviktet.

– Sykehjemmet har først og fremst vært et Frp-prosjekt. Listhaug og Lae har forsømt seg og opptrådt likegyldig i sammenhengen. All kritikken Rødt har kommet med er blitt bekreftet i PwC-rapporten. Jeg ville ikke ha latt Listhaug og Lae bestyre en pølsebod en gang, sier Folkvord til Nettavisen.

– Ukjent sluttsum
Folkvord peker også på at flere aktører fortsatt tjener penger på sykehjemsfadesen.

– Hva dette til slutt vil koste kommunen, er det ingen som vet. Sluttsummen er rett og slett ukjent, sier Folkvord.

Rødts bystyregruppe har nylig anmeldt tidligere direktør i Omsorgsbygg, Jan-Egil Claussen, til Oslo politidistrikt for misbruk av offentlig stilling og korrupsjon i forbindelse med anskaffelser, kontrakter og honorarer tilknyttet sykehjemsprosjektet.

Legger seg langflat
Dagens byråd for byutvikling i Oslo, Høyres Bård Folke Fredriksen, går ikke langt i å forsvare kommunens arbeid med det strandede sykehjemmet. Han mener kommunen må lære av fadesen.

– Her er det gjort dårlig arbeid. Det er ikke sånn kontroll og styring vi skal ha på våre investeringsprosjekter. Det er bare å legge seg langflat. Vi har byttet ut både ledelse og styre i Omsorgsbygg. Dessuten har vi innført som ny rutine å få uavhengig kvalitetskontroll på prosjektene våre. Nå skal vi gjennomgå PwC-rapporten, for å se hva vi kan lære av dette for fremtiden, sier Folke Fredriksen til Nettavisen.

Han mener at den største feilen var å kjøpe tomten, som ikke hadde byggetillatelse, i Altea for fire og et halvt år siden.

– Det var for stor risiko knyttet til det kjøpet, sier Folke Fredriksen.

– Ikke typisk
Folke Fredriksen sier at kommunen nå jobber for å begrense tapet knyttet til prosjektet, ved at man blant annet vil forsøke å kvitte seg med tomta.

– Og dersom det er gjort noe ulovlig her, som er brudd på spansk lov – da vil vi rapportere det til spanske myndigheter. Oslo kommune er ikke en del av en svart økonomi, sier han.

– Er kvaliteten på prosjektledelsen i sykehjemssaken typisk for andre prosjekter i Oslo kommunes regi?

– Nei, saken er ikke typisk. Vi har et historisk høyt investeringsnivå i 2009 og 2010 med prosjekter som holder en helt annen standard. Sykehjemsprosjektet har blitt håndtert altfor dårlig, men vi tar det politiske ansvaret for det og rydder opp, sier Høyre-byråden.

Nettavisen fikk fredag ikke kontakt med Sylvi Listhaug eller Erling Lae.

Les hele rapporten her.